WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

25. Yılında 8 Kasım Mücadelesi Anıldı

Bu haber 08 Kasım 2019 - 16:19 'de eklendi ve 1.792 kez görüntülendi.

Karabük Demir Çelik Fabrikalarının kapatılmaması için 8 Kasım 1994 tarihinde gerçekleştirilen ve 4 saat boyunca halkın çocuklarını okula göndermemesi, esnafın kepenk kapatması, ulaşımın durdurulması gibi bir dizi tepkiyi içeren hayatı durdurma eylemleri, Öz Çelik İş Sendikası tarafından düzenlenen etkinliklerle bir kez daha anıldı.

8 Kasım eylemlerinin 25. yıl dönümü nedeniyle şirketimiz Eğitim ve Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliklere Karabük Vali Yardımcısı Barboros Baran, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, Genel Müdürümüz Dr. Hüseyin Soykan, Genel Müdür Yardımcılarımız, Özçelik İş Sendikası Genel Başkan Yardımcıları Bayram Altun, Recep Akyel, Hicret Bozoklu, Şendika Şube Başkanı Ulvi Üngören ve Şube Yönetimi, Siyasi Parti ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ile şirketimiz çalışanları katıldı.

5 Nisan kararlarının açıklanması ve sonrasında verilen mücadelelerin anlatıldığı sinevizyon gösterisi ile başlayan etkinliklerde, Şirketimiz Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan, yaptığı konuşmada, fabrikanın tarihi geçmişinden bahsederek, özelleşme sonrası yapılan yatırımlarla Kardemir’in üretim teknolojilerini yenilediğini ve verimliliklerini artırdığını söyledi.

Elde edilen başarının 1994 yılında verilen mücadelenin meyveleri olduğunu ifade eden Şirketimiz Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan “ Karabük Demir Çelik Fabrikaları yöremiz ve ülkemizin vazgeçilmezidir. Bundan 25 yıl önce alınan bir kararla bu fabrikalar kapatılmak istenmiş ancak işçisi-emeklisi, esnafı-memuru, öğrencisi ile tüm Karabük’lülerin, büyük bir sahiplenme duygusu ile verdikleri mücadele sonunda, kapatma kararından vazgeçilmiş ve Kardemir Anonim Şirketine devredilmiştir. Birlik ve beraberliğin, toplumsal dayanışma ve sahiplenme duygusunun abideleştiği tarihi bir gün olan 8 Kasım’da, çalışanlarımızın ve Karabük halkının verdiği mücadelede ne kadar haklı oldukları bugün bir kez daha anlaşılmaktadır. Öyle ki; 1994 yılında kapatılmasına karar verilen Karabük Demir Çelik Fabrikaları aradan geçen 25 yıldır üretimini sürdürmekte, binlerce çalışanına ekmek kapısı olmaya devam etmekte ve halen sadece Karabük ve Bölge ekonomisi için değil ülkemiz içinde vazgeçilmezliğini korumaktadır”dedi.

Konuşmasında bu mücadeleye destek verenleri, Kardemir’i sahiplenenleri bugün bir kez daha minnet ve şükranla andığını belirten Genel Müdürümüz Soykan, Kardemir’in bugün ray ve demiryolu tekeri üretiminde, ağır profil üretiminde, kalın kangal üretiminde ülkemizin tek milli markası olduğunu, üretim kapasitelerinin 500 bin tonlardan 3 Milyon tonlara ulaştığını ve Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan 2023 hedefleriyle uyumlu şekilde otomotiv ve savunma sanayiine yönelik çelik kalitelerini üreterek, dijital dönüşümünü gerçekleştirerek yeni hedeflere yürüdüğünü kaydetti.

Kardemir’i çevre yatırımlarını tamamlamış, kurumsal yapısını daha da güçlendirmiş ve dünyanın en büyük entegre demir çelik tesislerinden biri olarak, daha rekabetçi ve sürdürülebilir başarıları yakalamış bir şirket konumuna getirmek için çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Soykan, bunun için gerekli bilgi, birikim,tecrübe ve yetkin insan kaynağına sahip olduklarını belirterek, bundan 25 yıl önce 8 Kasım tarihinde ortaya koydukları kararlılıkla Kardemir’in kapılarını açık tutan ve dünden bugüne Kardemir’in yaşatılmasında emeği geçen toplumun tüm kesimlerine ayrı ayrı teşekkür etti.

Özçelik-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Bayram Altun’da yaptığı konuşmada Kardemir’de 8 Kasım’da yaşananları ve bugün Kardemir’in geldiği noktayı sağlıklı değerlendirebilmek için kuruluşundan itibaren geçirdiği bütün süreçlerin iyi analiz edilmesi gerektiğini belirtti.

Fabrikanın süreç içerisinde yaşadığı statü değişikliklerini ve yaşadığı zorlu süreçleri hatırlatan ve 5 Nisan 1994 tarihli ekonomik kararlar ile teknolojik ömrünü tamamladığı gerekçesi ile Kardemir’in kapatılmak istendiğini söyleyen Altun, “ işte tüm bu yaşananlar ışığında, 8 Kasım ruhu ortaya çıkmış ve eşi benzeri görülmemiş bir hak mücadelesinin ilk meşalesi ‘Kardemir Kapatılamaz, Karabük Karartılamaz’ sloganıyla yakılmıştır. Hak-İş Konfederasyonu ve Özçelik-İş Sendikasının öncülüğünde 8 Kasım 1994 tarihinde verilen şanlı direniş sonucunda, Hükümet, Kardemir’in kapatılmasından vazgeçmiş ve fabrika 1 TL sembolik bedelle özelleştirilmiştir”dedi.

Gelinen sürece bakıldığında Kardemir’in bugün kapasitesini ‪3.500.000 tona çıkarmak için hızla yatırımlarını hayata geçirdiğini söyleyen Altun konuşmasını “ O kutlu mücadele olmasıydı, büyük emeklerle kurulan ve yaşatılan Kardemir, adeta avuçlarımızın içinden kayıp gidecekti. O mücadeleyi yapmasaydık, sadece Kardemir değil, aynı zamanda Karabük’ün de geleceği karartılacaktı. O şerefli mücadele verilmesiydi, bugün Kardemir’in bacaları tütmeyecek, binlerce kişi evine ekmek götüremeyecekti. Kardemir’in kapısına kilit vurmasına izin verilseydi, bir şehrin yeniden köye dönüşmesine şahitlik edecektik” diye sürdürdü.

Demir çelik sektöründe dünyanın sayılı üreticileri arasında yer alan Kardemir’in yapmış olduğu milli hamlelerin gurur verici olduğunu ifade eden Özçelik İş sendikası Genel Başkan Yardımcısı Bayram Altun, Kardemir’in önümüzdeki süreçte savunma sanayinde ve yerli otomobil konusunda da üstüne düşen sorumluluk ve kararlılığı ortaya koyacağını kaydetti.

Anma programı, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ile sendika tarafından düzenlenen halı saha futbol turnuvasında dereceye giren takımlara ödüllerinin takdimi ile sona erdi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.