WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

Aksoy, Kazan’da Düzenlenen Avrasya Yerel Yönetimler Toplantısını Değerlendirdi

Bu haber 04 Ağustos 2015 - 16:56 'de eklendi ve 3.220 kez görüntülendi.

KA_ZANBaşkan Aksoy,  Kazan’da Düzenlenen Avrasya Yerel Yönetimler Toplantısını Değerlendirdi

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, geçtiğimiz günlerde gittiği ve Rusya Kazan’da gerçekleştirilen Avrasya Yerel Yönetimler Toplantısından döndü.

Aksoy dün döndüğü toplantının ardından yaptığı açıklamada “Kazan şehrindeki bu büyük toplantıya katılmamızın iki nedeni var idi. Birincisi, Dünyadaki neredeyse bütün ülkelerin il düzeyindeki şehirlerinin üye oldukları Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı ( UCLG ) bu birliğin başkanı da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş beyefendi. Bu birliğin iki sekretaryası var. Biri, bizler Kuzey Afrika ve Ortadoğu Sekretaryasına bağlıyız. Bu sekretarya İstanbul’da, diğeri ise Avrasya sekretaryası bu da Kazan’da.  Bununla birlikte Avrasya bölgesinin de genel kurulu gerçekleştirildi” dedi.

2016 yılı Eylül ayında bu büyük birliğin Dünya Başkanlığı seçimlerinin gerçekleştirileceğini dile getiren Başkan Aksoy; “ Birliğini tüzüğü gereği İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın 2 yıl üst üste başkanlık yaptığı için aday olamayacağını, bu nedenle kulis çalışmalarının yoğunlaşmasından dolayı bu toplantının oldukça önemli olduğunu kaydetti.”

Aksoy şöyle devam etti; “Diğer konunun ise Bölgesel Sekretarya vesile ile 100’ün üzerinde belediye başkanı geldi. Bunların çoğunluğu Türki Cumhuriyetler, Rusya’nın içerisindeki şehirler. Bizim de Kasım ayında OWHC ( Dünya Miras Alanları Birliğinin) Peru’da Dünya Kongresi gerçekleştirilecek. Malumunuz üzere biz bu birlikte Yönetim Kurulu Üyesiyiz. Bu toplantıda da Yönetim Kurulu Üyesi olmak için yeniden aday olacağız. Bu nedenle destek ihtiyacımız var idi. Dünya Yerel Yönetimi üyesi ülkelerin pek çoğu da burada da üye oldukları için bizlerde kulis faaliyetleri gerçekleştirdik. Yani buradaki toplantıya Dünya Miras Şehirlerinde de gelenler olduğu için onlardan da yeniden aday olduğumuzu ve destek istediğimizi belirttik.”

2016 Yılı 23 Nisanda “ Dünya Mirasını Çocuklar Taşıyor “ Toplantısı Yapılacak

2016 yılında 23 Nisanda Safranbolu’nun çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacağını dile getirirken bu organizasyonun adını ise şöyle açıkladı: “ Dünya Mirasını Çocuklar Taşıyor “

Bu vesile ile Kazan’daki toplantıya gitme sebeplerinden birisinin de bu önemli toplantıya üye ülkelerin çocuklarını davet etmek olduğunu kaydeden Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, inşallah bu önemli organizasyonu da halkımız ile birlikte her zaman olduğu gibi başarı ile gerçekleştireceğiz” dedi.

Toplantıya katılımın oldukça üst düzey yapıldığını ifade eden Başkan Aksoy, Tataristan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı,  hemen hemen bütün Türkî Cumhuriyetlerin Başbakanları ve Büyükşehirlerinin Belediye Başkanlarının geldiklerini ve bu toplantının birinci gününde ilk konuşmacılar arasında olduklarını ifade etti.

OWHC Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak toplantıya katılan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, bu önemli toplantıda bir de konuşma yaparak dikkatleri yine Safranbolu’nun üzerine çekmeyi başardı.

Aksoy yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Sayın Devlet Başkanı, Başbakan, Belediye Başkanları Ve Delegasyon Üyeleri, Uclg Başkanı, Kazan Belediye Başkanı Sayın Ilsur Metsin, Değerli Avrasya Yerel Yönetimler Kongresi Katılımcıları Ve Basın Mensupları.

Dünya Miras Şehirleri Organizasyonu yönetim kurulu üyesi ve Safranbolu Belediye Başkanı olarak, hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum.

Başlıca amacı; üye şehirler arasında işbirliği ve dayanışma duygusunu geliştirmek, ilgili konularda bilgi ve uzmanlık alışverişini teşvik etmek ve Dünya Mirası Sözleşmesi’nin uygulanmasını sağlamak olan Dünya Miras Şehirleri (OWHC) Organizasyonu, 08 Eylül 1993 tarihinde kurulmuş ve halen UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve toplam 130 milyondan fazla nüfusa sahip 260 üye şehriyle faaliyetlerini sürdürmektedir.

Safranbolu, Osmanlı sivil mimarisini ve geleneksel Türk toplum yaşantısının bütün özelliklerini günümüze kadar taşımış, kendini zamana karşı korumuş ve bünyesinde bulunan 1500’e yakın tescilli somut eserin yanında, sürdüre geldiği soyut miras ve eşsiz doğal güzelliklere sahip kanyonlarıyla da nitelikli bir şehirdir.

Safranbolu, 1976 yılından itibaren başlayan korumacılık faaliyetleriyle yapılan çalışmalar neticesinde 1994 yılında UNESCO ‘Dünya Miras Şehirleri Listesi’ ne dahil edilerek insanlığın ortak mirası haline   gelmiştir. 17 Aralık 2014 tarihinde ‘Dünya Mirası’ ilan edilişimizin 20. Yıl dönümünü pek çok etkinliklerle kutlayarak, yaptığımız korumacılık faaliyetlerini gözler önüne sermiş ve 2 yıl gibi kısa bir zaman zarfı içerisinde Avrupa Konseyi tarafından verilen Avrupa Diploması ve Avrupa Şeref Bayrağını alarak Büyük Avrupa ödülü yolunda en büyük adımı atarak bize bu haklı gururu bir kez daha yaşatmıştır.

15 yılı aşkın bir süredir devam eden Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivalleri’nde korumacılık bilincinin yaygınlaştırılmaya çalışılmakta, her festival sonrasında şehrimize bir eser bırakmaktayız. Bu kapsamda tarihi çeşmelerimizi, su arklarımızı, hamamları ve mezar taşlarını restore ettik. Bunun yanında belediyemiz bünyesinde 2013 yılında Safranbolu Araştırmalar Merkezini kurarak bu merkez tarafından 13 kitap yayinlamak suretiyle tarihimize ışık tuttuk.

OWHC Yönetim Kurulu üyesi olarak her biri dünya miras şehirlerinden olan Makedonya Ohri, Bulgaristan Nesebar, Tataristan Alabuga, Yunanistan Skidra ve Amerika İlliyonis eyaletinin Schamburg şehirleri ile kardeş şehir anlaşmaları imzalamış ve bu şehirlerin etkinliklerine aktif şekilde katilinmakta, şehrimizde yapılan çeşitli kültürel ve sanatsal toplantılara bu şehirlerden iştirakler olagelmektedir. Özellikle Alabuga şehri ile pekcok etkinlikte bir araya gelmekte ve Alabuga’da bir okulumuzda Safranbolu Köşesi   düzenleyerek gelecek nesilleri şimdiden birbirine yakinlaştirmaktayız.

Yine Türkiye içinde de Tarihi Kentler Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Türk Dünyası Mimar ve Mühendisler Birliği gibi uluslararası alanda faaliyet gösteren birliklere üye olunarak onların faaliyetlerinde aktif sekilde yer almaktayiz.

2013 yılında Meksika’nın Ohaka Şehri’nde düzenlenen 12. OWHC Dünya Kongresi’nde         korumacılık bilinciyle hazırladığımız projelerden biri olan ‘Tapu Senedi: Mezar Taşlarımız’ projesi       sunuma layık bulunmuş ve hemen akabinde yapılan oylama neticesinde iki yıl süre ile Yönetim Kurulu üyeliğine seçildik. OWHC Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptığımız süre zarfında dünya genelindeki mirasın korunması, koruma bilincinin geliştirilmesi ve kurumsallaştırılması konularında önemli çalışmalara destek sağlanmış, bölge sekreteryamız Kazan Şehri ile iletişim içinde birçok çalışma düzenlenmiştir. Yapılan bu çalışmalardan bir tanesi de, Safranbolu’nun tarihi alanındaki bir duvara, usta ressamlarımız tarafından Rusya’da bulunan 5000 yıllık Derbent Kalesi resmedilip ışıklandırılmış ve yine aynı şekilde Safranbolu resmi de orada yapılmıştır.

OWHC’nin aktif bir üyesi olarak, 2009 yılında Ekvator’un başkenti Quito’ da yapılan 11. OWHC Dünya Kongresi’ne, 2012 yılında Kazan’da ve 2014 yılında da Kazakistan’ın Aktau Şehri’nde yapılan Avrasya Konferanslarına, 2014 yılında Çek Cumhuriyeti Kutna Hora’da, 2015 yılında Uruguay Colonia   Del Sacramento’da, Portekiz’in Angra Do Heroismo Adası’nda yapılan yönetim kurulu toplantılarına katılım sağlanmıştır. Bu yıl Peru’nun Arequipa Şehri’nde düzenlenecek olan 13. OWHC Dünya Kongresi öncesinde uluslararası video yarışmasına ve diğer projelere katılım sağlanmış ve bu projelerden biri olan   ‘Çeşmelerin Restorasyonu’ çalışması projemiz diğer miras şehirlerine öğrek teşkil etmiş ve sunum yapmaya layık projeler arasında yer almıştır.

2013 yılından itibaren yürüttüğüm yönetim kurulu üyeliği süresince, Safranbolu’nun Dünya Miras Şehirleri Organizasyonu yönetim kurulunda olmasını yürekten isteyen ve destekleyen Kazan Şehri’ne ve Avrasya Teşkilatı Sekreterliği görevini sürdüren Raşih Sagitov’a gönülden teşekkür ediyorum. Kazan, Dünya Miras Şehirleri Organizasyonu bölgesel sekreterliklerinden birinin merkezi konumunda olup, aynı zamanda en aktif çalışan bölgesel sekreterliklerinden birisidir. Bulunduğu konum itibariyle Avrasya‘da birleştirici bir rol üstlenmektedir. Unutulmamalıdır ki birlikten kuvvet doğar. Biz de Avrasya Birliği olarak beraber yaptığımız çalışmalarda, bu ortaklıktan güç alıyor ve yürüteceğimiz projelerde geleceğe ümitle ve güvenle bakıyoruz.

Dünya Miras Şehirleri Yönetim Kurulu üyesi ve Safranbolu Belediye Başkanı olarak, 23 Nisan 2016’da dünya genelinde sadece ülkemizde kutlanan ulusal çocuk bayramı vesilesi ile Avrasya bölge sekreteryasına üye olan tüm miras şehirlerin çocuklarını Safranbolu’ya davet etmek istiyorum. Bu toplantı vesilesi ile çocuklara dünya mirası hakkında bilgiler verilmesi, mirasın korunma bilincinin yerleştirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması amaçlı çeşitli organizasyonlar düzenlemeyi planlamaktayız. Katılım konusunda teklifimizi Bölgesel Sekreterya aracılı ile üye tüm şehirlerine duyuruyor ve tekrar davet ediyorum.

Kasım ayında gerçekleştirilecek olan 13. Dünya kongresi’nde Sayın Metsin ve Sayın Topbaş destek verirlerse yeniden Yönetim Kurulu üyesi olmayı arzulamaktayız. Bu amaçla bölgemizdeki üye şehirleri bu amaçla bilgilendirmek ve Dünya Kongresinde onların desteğini almak istiyoruz.

Bir kez daha burada bulunan değerli protokol mensuplarını ve tüm katılımcıları saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.