BRTV HABER
KATEGORİLER
KARABÜK
SAFRANBOLU
ESKİPAZAR
EFLANİ
YENİCE
OVACIK
K.K. SPOR
   Üye Girişi
   KAYIT
KARABÜK
Çoğrafi Yapı
İlçeleri
Nufus Durumu
İklim Yapısı
İdari Durum
Servisler
Videolar
Oyunlar
Piyasalar
Resim Galerisi
Linkler

Kuaför Sabri Saç Tasarım Merkezi & SSB GELİNLİK
Karabük Üniversitesi
Kaftan Otel
Akçe Konak Otel
Bağlar Saray Otel
Web Hosting

  “YENİ EĞİTİM YILI SORUNLARLA GELDİ”  
 
    2008-09-08 15:44:14
 
       Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Bayram Karadağ yeni eğitim öğretim yılının başladığı gün sorunların da başladığını söyledi. Eğitime ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu, eğitimin paralı hale getirildiğini, okullarda yeterli memur ve hizmetli bulunmadığını belirten CHP İl Başkanı Bayram Karadağ bu sorunlar bir yanda dururken AKP iktidarının Milli eğitimde kadrolaşmakla ilgilendiğini söyledi. Karadağ ayrıca AKP iktidarıyla Atatürk’ün milli eğitimde gösterdiği hedeflerden ciddi sapmalar yaşandığını da sözlerine ekledi.
Bayram Karadağ yaptığı açıklamasında şunları söyledi;
 
 "2008–2009 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI SORUNLARLA BAŞLIYOR
            Bir eğitim yılına daha girerken yine çözülememiş eğitim sorunları ile karşı karşıyayız. Yıllardır okul-larımızda süregelen Öğretmen, Öğrenci ve Okullarımızda görev yapan yardımcı elemanların sorunları ile yine karşı karşıya geldik.
            Eğitimde yerelde Karabük’ümüz iyi yerlerde olmasına rağmen Türkiye Genelinde Milli Eğitimde Kadrolaşmayla uğraşan AKP Yüzünden Milli eğitim sistemimiz çatlak vermeye başlamıştır.
            AKP İktidarında Ülkemizin pek çok alanında olduğu gibi Milli Eğitim sisteminde de ulusumuzun Önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedeflerden ciddi sapmaların olduğu gözlenmektedir.
            Bugünlerini, Ulusumuzun Başardığı, Ulusal Kurtuluş savaşına ve ulusal Kurtuluş savaşımızın önderi Mustafa Kemal Atatürk’e borçlu olduğu halde bunun farkında olmayan yönetici, eğitimci ve öğretmenlerin bulunması üzüntü yaratmaktadır. Kadrolaşma uğruna Milli Eğitimde birçok ilke ve amaçlar göz ardı edilmek-te yarınların sahibi çocuklarımızın, gençlerimizin geleceği bir hiç uğruna en önemli makamlar, basiretsiz, bil-giden yoksun ellere, sırf siyasi yakınlıkları uğruna ehil olmayan ellere hoyratça heba edilmekte, eğitimde başa-rılı birçok öğretmenler kendilerine yakın olmadıkları için sürekli itilip kakılmaktadırlar. Bu günün siyasi iktida-rı AKP yarınlarımızı karartmaya geleceğimizi çökertmek için hunharca kadrolaşmaya devam etmekteler.Siyasi iktidarın bu kadrolaşma çabaları eğitimi son derece olumsuz etkilemekte , gün geçtikçe bu çabalar neticesinde eğitim yozlaşmaktadır.
EĞİTİME AYRILAN BÜTÇE YETERSİZ
            Milli Eğitim Bakanlığı’na 2008 yılı için ayrılan bütçe 22.9 milyar YTL olarak belirlenmiştir. Üstelik bu rakamın 15.4 milyar YTL’si personel giderlerine ayrılmıştır. Bütçeden  Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan oran , eğitimin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan oldukça uzaktır. 2008 bütçesinde, milli gelirden eğitime ayrılan pay yüzde 3.2’dir, Bu da Milli Eğitime ayrılan bütçenin yetersizliğinin göstergesidir.Ayrıca eğitimin ayrılmaz bir parçası olan öğretmenlere gereken ehemmiyet ve önem verilmemekte,öğretmen kendi ekonomik , sosyal sorunları ile baş başa bırakılmakta ve mevcut AKP iktidarı bu durumu göz ardı ederek öğretmenlerin ekonomik , sosyal , kültürel sorunlarını görmezden gelmektedir.Aslında bir milletin geleceği ,o milletin gele-ceğinin sahibi çocuklarının iyi yetişmeleri ile eş değerdir.Bunu da sağlayacak olan tabi ki birinci derecede öğretmenlerdir.Öğretmenlere gereken önem verilmediği müddetçe o milletin geleceği asla aydınlık değildir. Ülkemizde öğretmenin toplum içindeki : ekonomik,kültürel ve sosyal yerine baktığımızda ne yazık ki olması gereken yerde değildir ve bu iktidar döneminde hızla daha da gerilemektedir.AKP iktidarı son zamanlarda iyileştirme adı altında memurlara verdikleri sus paylarında bile öğretmeni en gerilerde bırakmaktadırlar.Oysa ki öğretmenin olması  gereken yerler buraları mıdır?Asla değildir.Memleketimizin geleceği % 3,2’lik paylarla mı sağlanacaktır.Bu % 3.2’lik rakam  Dünya’daki çoğu geri kalmış ülkelerin de gerisindedir.Geleceğimizi düşünüyorsak eğitime gereken önemin verilmesi gerekmektedir.Bunun sağlanması için de mevcut AKP iktida-rının çalışmalarını  kadrolaşma hevesinden vazgeçerek bütçeden eğitime ayrılan payın çağın gereklerine uy-gun bir seviyeye çıkarması gerekmektedir.Eğitimde istenilen başarı ancak böyle sağlanacaktır.
 
            Karabük’ümüzde pek fazla sıkıntı olmamasına rağmen Ülkemizde Öğrenci sayısının artmasıyla birlikte okul, derslik, öğretmen açığı büyümektedir. Hala öğretmensiz okul, okulsuz yerleşim birimleri bulun-maktadır.Karabük’ümüzde yıllardır yakalamış olduğumuz başarının korunabilmesi daha da üst seviyelere çıkarılabilmesi için  ikili eğitim – öğretim’den tekli eğitim – öğretime geçilmelidir.
Öğretmen açığı kadar derslik açığı da eğitimde acil çözüm bekleyen sorunlardan biridir.İlimizde de Hala   40-50 öğrencinin aynı sınıfta ders gördüğü okullar vardır.Derslik sayıları ivedilikle artırılmalıdır.
EĞİTİM PARALI HALE GETİRİLDİ
            Sınavlara endekslenen eğitim sistemi, eğitimi dershane, özel ders, alanına kaydırmaktadır. Özel kurs ve dershanelerden yararlanma olanağı bulamayanların sınav kazanma şansları çok düşmektedir. Bir çok aile daha iyi bir gelecek yaratmak için çocuklarını özel derslere,Dershanelere  göndermeyi zorunlu görmektedir. Sınavlar, dershaneler, özel dersler, test kitapları, yardımcı ders kitapları, dergiler ile büyük bir ekonomik pasta yaratılmış durumdadır.Bu durum rekabette eşitliği ortadan kaldırmakta, ekonomik durumu zayıf olan öğrencilerin rekabet şansını yok etmektedir.
            Okullara yeterli ödenek ayrılmadığı için Temizlik parası, yakıt parası, fotokopi parası ve benzeri adlar altında öğrencilerden para toplanmaktadır.Bu sosyal devletin görevidir.Yılda faize verilen milyar YTL’lerin bir kısmı bu ülkenin çocukları bir başka deyişle geleceğimize ayrılmalıdır.
            İşsiz öğretmen sayısı çığ gibi büyümektedir. Eğitim fakültelerinden mezun olanlar artık öğretmen olarak atanabilmekten umudunu kesme noktasına gelmiştir. Binlerce öğretmen kadrolu öğretmenlik için atama beklerken, “sözleşmeli öğretmenlik” uygulaması ile karşı karşıya bırakılmakta, hatta ücret karşılığı derse girmeye razı olmak durumunda bırakılmaktadırlar.Bu uygulama bile başlı başına bu iktidarın eğitime bakış açısının hazin göstergesidir.
            Uzman öğretmen , başöğretmen,Ücretli öğretmen, vekil öğretmen, sözleşmeli öğretmen, kadrolu usta öğretici gibi görevlendirme çeşitliliği AKP döneminde yaygın hale getirilmiştir. Eğitimin kalitesi bu tür uygulamalarla son derece düşürülmektedir. Bütün bu durumlar alenen ulu ortada olmasına rağmen bazı sen-dikalar AKP hükümeti ile adeta işbirlikçilik yaparak hükümetin bu amacına çanak tutarak hükümetle sözleşme imzalayarak tüm memurları bilerek kendi basit çıkarları uğruna alet etmektedirler.Buna rağmen de meydanlara çıkıp üyelerinin haklarını korudukların söylemektedirler.Oysaki tek başardıkları sendika aidatlarını artırmış olmalarıdır.Bu durum sendikacılık açısından son derece hazin bir durumdur.Kısacası AKP hükümeti tüm öğretmen ve memurları kendilerine yandaş olarak saydıkları işbirlikçileri sayesinde mağdur etmektedirler.
 
OKULLARDA YETERLİ MEMUR VE HİZMETLİ BULUNMUYOR
            Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Okullarımızın büyük bir kısmında ise hizmetli istihdam edilmeme-ktedir. Okullarda çok az sayıda hizmetli olmasına karşın, bu az sayıda hizmetliye çok sayıda birim temizlet-tirilmekte , kalorifer yaktırılmakta, hafta sonu okulda nöbet tutturulmakta, okul ve diğer kurumlar arasında getir götür işleri yaptırılmaktadır.Oysaki eğitim öğretim yılı başında öğretmenlere eğitim- öğretim tazminatı adı altında yılda bir defa olmak üzere ücret verilmektedir.Bu ücretin yaygınlaştırılarak Milli Eğitimde çalı-şanlara genişletilmelidir.Böyle bir uygulamanın eğitimde verimin artıracağına inanıyoruz.
 
            Bütçeden milli eğitime yeterince kaynak ayrılmaması, gereksinime yetmeyen okullar ve sınıflar, yetersiz öğretmen istihdamı, yönetimde liyakatsiz kadrolaşma, yap-boz haline gelmiş bilimsellikten uzak müfredatlar,  mesleki eğitime ve istihdama yönelik planlama ve politikaların olmaması parasız eğitim ve fırsat eşitliğinin olmaması gibi pek çok nedene dayalı olarak, eğitim sistemimiz artık iflas etmiştir.
 
            Eğitim sistemimizde acilen ve gerçek bir reforma gereksinim vardır. Herkes için parasız ve nitelikli eğitimin koşulları yaratılmalıdır.
            Cumhuriyet Halk Partisi olarak 2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılının sorunlara çözüm üretildiği bir yıl olması umudunu dile getirirken, öğrencilerimize ve eğitim çalışanlarımıza öğrenci velilerimize başarılı bir eğitim-öğretim dönemi diliyor, Geçen Seneki Başarılı sonuçlarından Dolayı bütün örgün eğitim , özel eğitimde  çalışan öğretmenlerimizi yöneticilerimizi ve eğitime en üst düzeyde önem vererek destek sağlayan velilerimizi tebrik eder bu başarının daha da yükselerek ileriki yıllarda da devam etmesini dileriz."
 

Bu Haber 349 kere okundu
 
     

    
Web Tasarım