WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

Karabük Üniversitesi’nde Cumhuriyet Bayramı Etkinlikleri

Bu haber 30 Ekim 2014 - 18:33 'de eklendi ve 5.852 kez görüntülendi.

un_vdCumhuriyetimizin 91. Yılı Anısına

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Karabük Üniversitesi Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Programa Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ali Güneş, Ecz. Hikmet Şeyhoğlu ve Ailesi, dekan ve müdürler, akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

‘Cumhuriyetin İlk Dönemlerinde Kültür Politikaları’ konulu panel Prof. Dr. Seyfullah Kara moderatörlüğünde  Doç. Dr. Nurgül Koç’un sunumuyla ‘Atatürk ve İnönü Kültür Politikaları’ ve Doç. Dr. Barış Sarıköse’nin sunumuyla ‘Atatürk ve Tarih’ şeklinde gerçekleşti.

Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seyfullah Kara konuşmasında ; “Tarihi günlerden birini yaşamaktayız. Cumhuriyetimizin yeni yıldönümünü kutlamak için toplandık. Türk tarihi nehir gibidir. İslam öncesi ve sonrası tarihi vardır. Tarihin Anadolu boyutu Selçuklulardan beyliklere beyliklerden Osmanlıya uzanan serüveni vardır. Türk tarihi bütündür sadece devletlerin isimleri değişmiştir. Bu devletlerden en sonuncusu da Türkiye devletidir. ” dedi.

“Atatürk ve İnönü Dönemi Kültür Politikaları” hakkında sunumunu yapan Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurgün Koç; “Atatürk’e göre kültür ; ‘Okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden mana çıkarmak, intibah almak, düşünmek zekâyı terbiye etmektir. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür.’ diye ifade etmektedir. Kurtuluş savası döneminde kültürel faaliyetlere devam edilerek Maarif Teşkilatı toplanmıştır. Türkçenin sadeleştirilme çabası dil devrimi olarak adlandırılmaktadır. Harf inkılabı kültür tercihidir. Batı Medeniyeti tercih edilmiştir. Atatürk kültürel konularda güzel sanatlara, resim ve heykele, müziğe, eğitime büyük önem vermiştir.1927’de ilk heykel Atatürk’üm heykelidir. İnönü döneminde de Atatürk’ün kültür alanında başlatmış olduğu çalışmalar hızla devam etmiştir.” dedi.

“Atatürk ve Tarih” konulu sunumunda Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Sarıköse; “Tarihten ne anladığımız önemlidir. Mazisini bilmeyen milletlerin coğrafyasını başkaları çizer. Tarih alanında; Türk tarih tezi, Türk Tarih Kurumunun kurulması, Türk tarih kongreleri, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin kurulmasını içerir. Türk tarihinde bilimsellik ön plandadır.” diyerek tarih dönemi hakkında bilgi verdi.

Panelin ardından Safranbolu Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Sebahat Kılıç, ‘Türk Bayrağını, 81 Gençle birlikte Ebru Sanatıyla yaparak Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a hediye etti.

Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal ; “Değerli misafirlerimiz, sevgili öğrenciler öncelikle hepinizi saygıyla selamlıyorum Cumhuriyetimizin 91.yılını tebrik ediyorum. Cumhuriyetin sonsuza kadar yaşatılacağını, yaşatılacağını bir kez daha dünyaya haykırmak istiyorum. Konferansta kültürümüz, medeniyetimiz anlatıldı. Kültürümüzün, medeniyetimizin simgesi bayrağımızdır.  Bugün 81 ilden 81 öğrencimiz bu bayrağı göklerde  dalgalandırmak istiyorlarsa,  Biz Cumhuriyetimizin sadece 91.yılını değil  1091.,10091.yıllını kutlamaya hazır olduğumuzu bir kez daha haykırarak dünyaya ilan ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır, yaşatılacaktır. ”dedi.

Ecz. Hikmet Şeyhoğlu’nun “Geçmişten Geleceğe Miras” Cumhuriyet sergisinin açılışında; “Bugün sizlerle tanışmak, sizlerle bir arada olmak beni çok mutlu etti diyerek sözlerine başlayan, Cumhuriyetin Ablası Ecz. Hikmet Şeyhoğlu; “Eğitim hayatıma 1933 tarihinde başladım. Ömrüm sizler gibi gençlerle geçti. Yılların geçmesi ile ben bugün, Cumhuriyetin Abla’sı unvanını aldım. İçinde bulunduğumuz bu çok mukaddes öğretim binasının temelini Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal attı ve onun büyük başarıları ile kısa zamanda üniversitemiz gelişti. Burada gezeceğimiz sergi, benim yıllar öncesi gördüğüm fotoğraflar, babamın biriktirdiği fotoğraflar ve Karabük’ün tarihini yansıtan fotoğraflardan oluştu. Serginin konusu olarak konuşmamda Karabük’ün tarihine değinecek olursam, Karabük’ün kaderini değiştiren gelişmeler oldu, bunlardan ilk olarak, Karabük’e trenin gelişidir. Trenin gelişi ile Safranbolu ve Karabük değişime başladı. Karabük’ün Kent olmasını sağlayan en büyük unsurlardan biri tren olmuştur. İkinci unsur ise, Demir çeliğin gelmesidir. Demir çeliğin burada kurulması, Karabük’ün Cumhuriyet Kenti olmasını sağlamıştır. Demir Çeliğin gelmesi okulların, hastanelerin, sosyal tesislerin gelmesi demek oldu ve üçüncü olarak Üniversitenin açılması da Karabük’ün İstikbali olmuştur. Üniversitemiz Karabük’ün yüz akı olmuş ve geleceğimizin teminatı olmuştur. Sergide Trenin Karabük’e gelişi, Karabük işçilerinin çalışma anlarındaki fotoğrafları ve Karabük’ün tarihi yer almaktadır. Ben bu serginin açılmasında destek veren Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a teşekkür ediyorum. ”dedi.

Sergi açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal; “Değerli öğrenci arkadaşlarım tarihe şahitlik ediyorsunuz. Cumhuriyet’in ablası olarak ifade etmiş olduğumuz Hikmet hanım 93 yaşında son 20 yılına bende şahitlik ediyorum. Hayatı insanlığa hizmetle geçmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında eczacı olarak mezun oluyor, mezun olduğu günden itibaren kendisini tamamen sosyal işlere adıyor. İlkokullarda ortaokullarda dersler veriyor. Hayatı cemiyet faaliyetleriyle devam ediyor.1992 yılında toplumun her derdiyle ilgilendiği gibi Safranbolu da bir yükseköğretim biriminin açılması için rahmetli eşiyle birlikte dönemin Milli Eğitim Bakanını Safranbolu’ya davet ederek Safranbolu da bir Meslek yüksekokulunun açılmasını temin ederler. Kendilerine şükranlarımı arz ediyorum. Karabük’ün hayat bulmasında demir yolu çok önemli rol üstlenmiştir. Demiryolu olması nedeniyle Karabük şehri burada kurulmuştur. Karabük şehri genç Cumhuriyetin imarında ve sanayileşmesinde çok önemli roller üstlenmiştir. Bugün Üniversitemiz inşallah bu cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacak gençleri yetiştirecektir. Türk milletinin birer ferdi olmaktan hepimiz onur ve gurur duyacağız, demir yolunun buraya gelmesi Karabük’ün doğulmasına vesile olduysa inşallah hava yolunu da getirecek olursak Karabük şehrinin sonsuza kadar yaşayacak bir medeniyet olacağı kanaatindeyim. Karabük halkı önümüzdeki yıllarda da bunu başaracaktır. Hikmet hanıma şükranlarımı arz ediyorum. Bu serginin açılmasından gurur duyuyorum örnek alınması gerek, Cumhuriyet kadını, Üniversitemizin farklı yerlerinde içtiğiniz suda bile katkısı bulunan hayırsever hanımefendiyi takdir ediyorum.” dedi ve Rektörümüz Prof.Dr. Burhanettin Uysal, Karabük Üniversitesi Türk gençliği adına Ecz. Hikmet Şeyhoğlu’nun elini öperek, öğrencilerle birlikte resim sergisinin açılışını yaptılar.

Programın sonunda Rektör Prof.Dr. Burhanettin Uysal ve Öğr. Gör. Sebahat Kılıç, Ebru sanatı ile yapılan Türk Bayrağı’nı Ecz. Hikmet Şeyhoğlu’na hediye ettiler.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.