WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

KBÜ’ de “1. Tasarımda Ekoloji Günü” etkinliği düzenlendi

Bu haber 26 Nisan 2017 - 11:43 'de eklendi ve 6.711 kez görüntülendi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Tasarım İstasyonu Kulübü tarafından “1. Tasarımda Ekoloji Günü” etkinliği düzenlendi.

 Programda mimar ve mimar adayları bir araya gelerek mimarlık alanında ekolojik bilinci oluşturmak amacıyla “Ekolojik Yaşayalım Ekolojik Tasarlayalım” sloganı ile bilgilerini paylaştı.

 Birincisi gerçekleştirilen Tasarımda Ekoloji Günü etkinliğinde kitlesel farkındalık yaratmak ve mimarlık alanındaki ekolojik uygulamalara dikkat çekmek amacıyla mimarlıkta ekoloji ve sürdürülebilirlik gündeme getirildi.

 Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Yüksek Mimar Çelik Erengezgin ve Yüksek Mimar Gökben Güven Özçiçek konuşmacı olarak katıldı. Programda konuşmacılar gelecek nesillerin daha sağlıklı ve çevre dostu yapılarda yaşamasını sağlamanın yollarını açıkladı.

“Ekolojik yaşamın değerini anlamaya başladık”

Etkinliğin açış konuşmasını yapan Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aysun Özköse, ekolojik yaşamının önemine değinerek konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Ekolojik yaşamayı kaybettik, kaybettikçe de ekolojik yaşamın değerini anlamaya başladık. Ekolojik yaşam bir davadır. Ekolojik yaşam geleneği, geçmişte yapılarımıza da yansımıştı. Kaybettiğimiz bu değerleri yavaş yavaş tekrar kazanmaya, özellikle de mimarlık eğitiminde öğrencilerimize vermeye gayret ediyoruz.”

“Ekolojiyi insan, hayatının kalbinde taşıması gerekir”

Ekolojik mimarlık hakkında bilgi veren Mimarlık Bölümü 4. sınıf öğrencisi Uygar Barış Budak “Ekolojik bir tasarımın başarılı olabilmesi için tasarım sürecinin ülke ile başlaması, şehirlerle devam etmesi ve son olarak mimarların son dokunuşlarıyla ekolojiyi insan hayatının kalbinde taşıması gerekir. Bunun tamamen disiplinler arası bir uyum birliği içerisinde olması gerekiyor.” dedi.

 “Poncebloc, yanmazdır ve geri döüştürülebilir”

Programa konuşmacı olarak katılan Ponceblock A.Ş. Firması İş Geliştirme, Satış ve Pazarlama Direktörü, Öğretim Görevlisi Yüksek Mimar Gökben Güven Özçiçek konuşmasında Poncebloc yapı malzemeleri, pomzadan üretilen ve geri dönüşebilen duvar bloğu üretimi ile sürdürülebilir ekolojik yaşam ve binalardaki enerji verimliliğinin önemine değindi.

 Yeni nesil hafif yapı elemanı olan ‘poncebloc’ ısı yalıtımı hakkında bilgi veren Özçiçek ‘poncebloc’un hafifliğinin yanı sıra yanmaz, çevreci ve geri dönüştürülebilir bir ürün olduğunu belirterek Almanya ve Fransa`nın yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinde tercih edildiğini söyledi.

 “Kültür ve yaşamla birleştirdiğiniz zaman o bina sürdürebilir olur”

Eski yapıların sürdürülebilirliğinden bahseden Yüksek Mimar Özçiçek, Kapadokya bölgesinin günümüzde hala narenciye depoları olduğunu söyledi. Geçmişten günümüze kadar var olan sürdürebilir yapı malzemesinin pomza olduğunu vurgulayan Özçiçek, binlerce yıl önce ortaya mükemmel fiziksel özellikleri olan Kayseri pomzasının çıktığını söyledi.

 Konuşmasında sürdürebilir ekolojik yaşama da dikkat çeken Özçiçek “Mimarlık sadece bina yapmak değil. Yaptığınız binayı o kültürle ve yaşamla birleştirdiğiniz zaman bir bina sürdürebilir olur. Siz harika bir bina yapın ama o topluma uymasın. O doğaya ve coğrafyaya uymasın ve hiçbir kültüre ifade etmesin sizin orada sürdürebilir bir yapı yapmanız çok mümkün değil.” dedi.

“Ülkemiz enerjinin yüzde 70’ini yurt dışından alıyor”

Binalardaki enerji verimliliğinin önemine değinen Yüksek Mimar Özçiçek, enerji verimli binaların yapılabilmesi için dış duvar katmanının mümkün olduğu kadar A veya B enerji performanslı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Özçiçek, ülkemizdeki enerjinin yüzde 70’inin yurt dışından alındığını dile getirerek bu enerjinin yüzde 40’ının binalarda kullanıldığını vurguladı.

“21 yıl önce enerji mimarlığı kavramını ortaya attım”

Programa konuşmacı olarak katılan Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, enerji ve ekoloji konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 Enerji mimarlığı hakkında bilgi veren Yüksek Mimar Çelik Erengezgin  “21 yıl önce enerji mimarlığı kavramını ortaya attım. Enerji mimarlığı, kendi enerjisini nefes alma kolaylığında üretebilen ve çevresel sorun yaratmadan inşa edilip, yaşamını zararlı atık vermeden sürdürülebilir yapılardır. Enerji mimarlığı güneşe ve toprağa sahip çıkmaktır.” dedi.

 Türkiye’deki toprakların ve enerji kaynaklarının değerli olduğuna dikkat çeken Yüksek Mimar Çelik Erengezgin “Dünyanın en zengin ülkesinde yaşıyoruz. Türkiye’de kaynaktan bol bir şey yok. Kaynak zenginiyiz. Kültür zenginiyiz.” dedi.

 ABD’de insanların yüzde 80’ninin ahşap binaları tercih ettiğini açıklayan Yüksek Mimar Erengezgin “Avrupa’nın yüzde 60’a yakını ahşaptır.” dedi.

 “Enerji mimarlığının birinci özelliği sürdürebilir yaşamdır”

Konuşmasının devamında enerji mimarlığının birinci özelliğinin sürdürebilir yaşam olduğunu dile getiren Yüksek Mimar Çelik Erengezgin “Enerji mimarlığı geçerli ve kalıcı olmayı doğal olanaklarda arar. Geri dönüşümlü ve yenilebilir olmayı öngörür. Doğayla yaşamak ve onu kirletmemektir. Mimarlıkta yaşamın doğal bir kılıfı olmalıdır. Bu kılıf içine sıkıştırılmış zoraki bir yaşam değildir. Mimarlık yaşamın biçim haline gelmesidir.

 Enerji ile ekolojinin ayrılmaz bir bütün olduğunu belirten Erengezgin, güneşten ve topraktan nasıl faydalanıp enerji üretilebileceği konusunda da bilgiler verdi.

 “Güneş evleri sayesinde doğalgaza ve elektriğe ihtiyaç kalmayacak”

Deprem açısından riskli olan betonarme yapılardan uzak durulmasını gerektiğini vurgulayan Erengezgin, kendi enerjisini üreten enerji (güneş) evleri projelerine değindi. Diyarbakır Güneş Evi, Muğla Güneş Evi, Bursa Güneş Evi, İstanbul Güneş Evi projelerini anlatan Yüksek Mimar Erengezgin, halkın ekolojik binalar ve temiz enerji konusunda bilinçlenmesine büyük katkı sağlayan güneş evi projelerine devam etmeyi planladığını belirtti. Yüksek Mimar Erengezgin, toprak ve güneşten faydalanarak inşa edilen güneş evleri sayesinde doğalgaza, elektriğe ihtiyaç duyulmayacağının altını çizdi.

 Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, programda tek parçalık piyano resitali de sundu. Programda konuşmacılara teşekkür belgesi verildi.

 Geçmişten Günümüze Ekolojik Tasarımlar sergisi açıldı

Program Mimarlık Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan “Geçmişten Günümüze Ekolojik Tasarımlar Sergisi” ile devam etti. Sergide ekolojik ve sürdürebilir yapı tasarımlarını içeren çalışmalar yer aldı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.