WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

“Yök’te uluslararasılaşma ve mülteci öğrenciler”

Bu haber 05 Şubat 2019 - 12:06 'de eklendi ve 3.428 kez görüntülendi.

KBÜ’de ‘Yükseköğretimde Uluslararasılaşma ve Mülteci Öğrenciler’ forumu

Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yürütülen “Ortadoğu’da Akademik Mirası Koruma Projesi” kapsamında, “Yükseköğretimde Uluslararasılaşma ve Mülteci Öğrenciler Forumu” gerçekleştirildi.

Yükseköğretim Kurulu tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen “Orta Doğu’da Akademik Mirası Koruma” projesi kapsamında Karabük Üniversitesinde, uluslararasılaşma ve mülteci öğrenciler konusunun kapsamlı bir biçimde ele alınarak, sorun alanlarına ilişkin tespitler ve çözüm önerilerinin paylaşıldığı “Yükseköğretim de Uluslararasılaşma ve Mülteci Öğrenciler Forumu” gerçekleştirildi.

Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Karabük Valisi Fuat Gürel, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Rahmi Er, Cibuti Yükseköğretim ve Araştırma Bakanı Dr. Nabil Mohamed Ahmed, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve Ortadoğu’da Akademik Mirası Koruma Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Cibuti Büyükelçisi Aden Hüseyin Abdillahi, Çad Büyükelçisi Adem Dangaynakurget, Somali Büyükelçisi Jama Abdullahi Mohamer, Türkmenistan Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sinan Yıldız, İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Süleyman Arslan ile çok sayıda üniversite rektörleri, il protokolü, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Rektör Prof. Dr. Refik Polat

“Dünyaya açılmaya karar verdik ve son 4 yılda uluslararasılaşmaya hız kazandırdık”

Etkinliğin açılışında konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Karabük Üniversitesinin uluslararasılaşma konusunda gerçekleştirdiği çalışmalarından söz etti. Rektör Polat,  83 ülkeden 6 bin 619 uluslararası öğrenciyi geleceğe hazırladıklarını belirterek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Karabük Üniversitesi olarak kendi içimizde kalmaktansa öğrencilerimizle, hocalarımızla dünyaya açılmaya karar verdik ve son 4 yılda uluslararasılaşmaya hız kazandırdık. Yaptığımız çalışmalar neticesinde, Erasmus Değişim Programlarında 2006 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında birinci sıraya, aynı şekilde Mevlana Değişim Programında Türkiye genelinde 10. sıraya yükseldik. Malezya’dan Kanada’ya akademisyen değişim programlarına öncelik verdik.  Dünya genelinde uluslararası eğitim programlarına katıldık ve birçok üniversite ile karşılıklı ziyaretler yaparak anlaşmalar imzaladık.”

Konuşmasında Karabük Üniversitesi ile ilgili bilgiler veren Polat, “Güneş enerjisi sistemleriyle donatılmış çevreci ve yeşil kampüsü, modern kütüphanesi, gelişmiş laboratuvarları, Demirçelik Enstitüsü, sosyal, kültürel ve sportif yaşam alanları ve engelleri ortadan kaldıran akıllı binalarımızla öğrencilerimize rahat, huzurlu, güvenli ve her türlü akademik çalışmaya ve uygulamaya açık bir üniversite ortamı sunuyoruz.” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Refik Polat, konuşmasında ayrıca uluslararası öğrencilerin Türkiye’ye geliş süreçlerinde ve eğitimleri sırasında karşılaştıkları sorunların çözümü konusunda önerilerini de aktardı.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er

“Hedef odaklı uluslararasılaşma politikası izliyoruz”

Yükseköğretim Kurulu Başkan Vevikili Prof. Dr. Rahmi Er de konuşmasında yeni YÖK olarak uluslararasılaşmaya büyük önem verdiklerinin altını çizerek şunları söyledi: “Hedef odaklı uluslararasılaşma politikası izliyoruz. Uluslararasılaşma kavramına ülkemizin öncelikleriyle yaklaşıyoruz ve küresel anlamda görünür olmayı önemsiyoruz. Yabancı uyruklu öğrenci sayımızdaki artış da bizim için önemli. 2002 yılında 15 binlerde olan, 2014 yılında 48 binlerde olan uluslararası öğrenci sayımız bugün 148 binleri aştı.” diye konuştu.

Yükseköğretim Kurulunun uluslararasılaşma kapsamında gerçekleştirdiği çalışmalarından da söz eden Er, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Yükseköğretim tarihimizde ilk defa ‘Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’ hazırlandı ve kamuoyu ile paylaşıldı. Son dört yılda; 1982-2014 yılları arasında 32 yılda 15 ülke ile mutabakat zaptı imzalanırken, bu sayı bugün iki katından fazla bir sayıya çıktı ve 33 ülke ile mutabakat zaptı imzalandı. 266 ortak eğitim – öğretim protokolü imzalanmıştır. Yeni YÖK olarak ilk defa ülkemizde, bir ‘İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu’ düzenledik. 37 Müslüman ülkeden 334 rektörü davet ettik. İslam dünyasında ortak bir yükseköğretim alanını oluşturmak için bir süreç başlattık ve Ankara Bildirgesi yayımlandı. Ülkemizde yabancı uyruklu öğrenci sayısının en fazla olduğu ülke Suriye, bunun bilinci ile Suriyeli Öğrencilerin Türk Yükseköğretimine Entegrasyonu için uluslararası iş birliği çalışmalarını da yürüttük.

Vali Fuat Gürel

Karabük’te uluslararası öğrencilerin ve vatandaşların kardeşlik duyguları içerisinde hayatlarını devam ettirdiklerini belirten Karabük Valisi Fuat Gürel, “Hem 6 bin 500 yabancı öğrencimiz hem de 10 bine yakın yabancı göçmenimiz, ilimizde kardeşçe bir arada yaşamaya devam etmekteler. Karabük onlar için bir yuva, önemli bir mekan. Onlara iyi bir eğitim verdikten sonra memleketlerine göndereceğiz. Hem öğrendikleriyle memleketlerine, ülkelerine faydalı birey olacaklar hem de iki ülke arasında kardeşlik bağlarının güçlenmesini sağlayacaklar.

İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Süleyman Arslan

İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Süleyman Arslan”Yükseköğretim Kurulunun üniversitelerle iş birliği yaparak, üniversitelerde bölüm açılmasını sağlamak, insan hakları eşitlik eğitimi müfredatına katkıda bulunmak görevlerimizden birisidir.” dedi.

Arslan devamında şunları söyledi: “Türkiye’de bütün vatandaşlarımızın, halkımızın insan hakları konusunda hassas olması, yetişmiş olması arzularımızdan birisidir. Sadece ülkemizde değil aynı şekilde dünyaya da katkı sunabileceğimizi düşünüyoruz. Milli ve manevi değerlerimizi de dikkate alan bir insan hakları anlayışını kültürümüzden medeniyetimizden gelen değerleri dikkate alarak mevcut günümüzde ki inşa hakları anlayışını daha da ileriye götürmek için üniversitelerimiz ile birlikte çalışmayı da arzuluyoruz.”

Cibuti Yüksek Öğrenim Bakanı Dr. Nabil Mohamed Ahmed

“Türkiye’de teknoloji, bilgi ve deneyim var”

Cibuti Yükseköğretim ve Araştırma Bakanı Nabil Mohamed Ahmed de, Türkiye ile ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği ve iyileştirilebilecekleri konusunda görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Bakan Ahmed şöyle konuştu:

“Afrika şu anda ekonomik büyüme hızı en yüksek kıta olarak görülmekte ancak teknoloji, endüstrileşme olmadığından ne yazık ki açlığın en yüksek olduğu kıta da Afrika. İnsanları yeni teknoloji ve güncel bilgilerle donatmazsanız ne yazık ki ilerleme ve sürdürülebilir bir kalkınma düşünceniz de olamaz. Tabii ki Afrika’nın ihtiyaçları var. Türkiye’de teknoloji, bilgi ve deneyim var. O yüzden karşılıklı kazan kazan ilkesi dahilinde nasıl çalışmamız gerektiğini öğrenmemiz gerekiyor. Sadece aynı dini paylaşmıyoruz, sadece ümmet kardeşi değiliz, aynı zamanda kader kardeşiyiz de. Bu yüzden Türkiye’de sadece Karabük’te, Cubitili 141 tane öğrencimiz var. Türkiye’nin binlerce Afrikalı öğrenciye kapılarını açtığını biliyorum. Bizlere düşen de ülkemizdeki en seçkin öğrencileri belirleyerek sizlere göndermek. Onlar aynı zamanda bizlerin elçisi olacak” dedi.

Program açılış konuşmalarının ardından “Ortadoğu’da Akademik Mirası Koruma Projesi” tanıtım filmi gösterildi. Etkinlik; YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan’ın “Ortadoğu’da Akademik Mirası Koruma Projesi”, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Rahmi Er’in “Türk Yükseköğretim Sisteminde Uluslararasılaşma, Fırsatlar ve Tehditler”, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren’in “Uluslararası Öğrenci Seçimi ve Destekleri”, Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün’ün “Yurtdışı Eğitim Faaliyetleri”, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sinan Yıldız’ın “Uluslararası Öğrencilerin Türkiye’ye Geliş ve Eğitim Sürecinde Göç İdaresinin Rolü” ve YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın “Uluslararası Eğitimde Kalite ve Akreditasyon” konulu sunumları ile devam etti.

“Biz ve çevremizdeki ülkeler mültecilere daha fazla ev sahipliği yapıyoruz”

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan tarafından “Ortadoğu’da Akademik Mirası Koruma Projesi” adlı sunum gerçekleştirildi. Prof. Dr. Tufan, Ortadoğu’da Akademik Mirası Koruma Projesi’nin ülkemizin ve Orta Doğu’nun uluslararası algısına yönelik yapılmış olan bir proje olduğunu belirterek, “Bu proje tek başına sadece mültecileri ve göçmenleri içeren bir proje değil, Türkiye’nin kendi coğrafyasında ne kadar önemli çalışmalara imza attığını uluslararası platformlarda dile getirilmesi, görüş alış verişinde bulunulması ve bundan sonraki süreçlerde de gelişmiş ülkelerle de görüş alış verişinde bulunularak daha iyi neler yapılabilir bunun ortaya konmasıdır.” diye konuştu.

Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, dünyada yerlerinden edilen insanların yüzde 85’ine gelişmekte olan ülkelerin ev sahipliği yaptığını ifade ederek, “En çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülkeler Türkiye, Uganda, Pakistan ve İran. Biz ve çevremizdeki ülkeler mültecilere daha fazla ev sahipliği yapıyoruz. Gelişmiş ülkeler ise mültecileri daha az kabul ediyor. Ülkemizin son yıllarda çok sayıda göçmene ev sahipliği yapmasının nedeni Suriye’de ki yaşanan olaylar.” diye konuştu.

“En çok uluslararası öğrenciye sahip üniversiteler: Anadolu, İstanbul, Bursa Uludağ ve Karabük”

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Rahmi Er de, “Türk Yükseköğretim Sisteminde Uluslararasılaşma, Fırsatlar ve Tehditler” adlı sunum gerçekleştirdi. Sunumunda ülkelerin, uluslararası öğrenci potansiyelinden daha çok pay alabilmek amacıyla yükseköğretimde uluslararasılaşmaya büyük önem verdiğini belirten Er, daha çok uluslararası öğrenci çekmek amacıyla çeşitli stratejiler geliştirildiğini vurguladı.

Er, üniversitelerde 3 bin 203 yabancı akademisyenin görev yaptığını ve ülkemizde en çok öğrencisi bulunan ülkelerin Suriye, Azerbaycan, Türkmenistan, Irak olduğunu, en çok uluslararası öğrenciye sahip olan üniversitelerin de Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi ve Karabük Üniversitesi olduğunu sözlerine ekledi.

“Yükseköğrenimin uluslararasılaşması konusunda YTB’nin çok ciddi bir varlığı söz konusu”

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, “Uluslararası Öğrenci Seçimi ve Destekleri” adlı sunumunda Türkiye Bursları’nın, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin YTB eliyle dünyadaki uluslararası öğrencilere sunduğu bir burs imkânı olduğunu belirterek, Türkiye’de yükseköğrenimin uluslararasılaşması konusunda YTB’nin çok ciddi bir varlığının söz konusu olduğunu dile getirdi.

Türkiye Bursları’na her geçen yıl artan bir ilginin olduğunu söyleyen Eren, “Burs programlarımız 2011 yılında 7 bin 411 başvuru almıştı. 2018 yılında ise başvuru sayısı 132 bin 500. Kurum olarak güçlü bir şekilde 7 kıtada 4 bucakta hizmet vermeye çalışıyoruz. Türkiye’de uluslararası öğrenci sayısı hakikaten inanılmaz şekilde artıyor. 2011’den 2016’ya kadar yüzde 182’lik bir artış var.”  dedi.

Eren, Türkiye Bursları için YTB uzmanlarının öğrencileri, titizlikle yürütülen bir sürecin ardından seçtiklerini belirterek öğrenciler mezun olduklarında Türkiye ile bağlarının kopmaması için mezun dernekleri kurduklarını da söyledi.

“Türkiye Maarif Vakfının 45 ülkede temsilciliği, 34 ülkede ise okulları bulunuyor”

Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, “Türkiye’nin Kültür Diplomasisi ve Türkiye Maarif Vakfı” adlı sunumunda Vakfın çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Akgün, Maarif Vakfının dünya çapında anaokulundan üniversiteye kadar yaygın ve örgün eğitim kurumları açarak Türkiye’nin eğitim alanında dünyaya açılan penceresi olduğunu belirtti.

Türkiye’nin kültür ve medeniyet birikimini dünya kültürleri ile buluşturmayı amaçladıklarını belirten Akgün, vakfın tüm dünyada Türkiye’deki üniversiteleri tanıtarak uluslararası eğitim işlevi üstlendiklerini hatırlattı. Devlet kurumlarıyla istişare halinde dünya genelinde 95 ülkeyle resmi temas sağlandığını ifade eden Akgün, 45 ülkede temsilcilerinin, 34 ülkede ise okullarının olduğuna dikkat çekti.

“Gençlik koruma kapsamında 3 milyon 600 binden fazla Suriyeli şuan ülkemizde ikamet ediyor”

Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sinan Yıldız, “Uluslararası Öğrencilerin Türkiye’ye Geliş ve Eğitim Sürecinde Göç İdaresinin Rolü” adlı sunumunda Göç İdaresi ile ilgili bilgiler verdi.

Yıldız, ikametle Türkiye’de kalan yabancıların Türkiye’de işlemlerini yaptıklarını belirterek şöyle konuştu: “Yaklaşık bu yıl, bu sayı 800 binden fazla kişiyi kapsıyor. Uluslararası koruma ve gençlik koruma kapsamında iş ve işlemleri yapıyoruz. Gençlik koruma kapsamında 3 milyon 600 binden fazla Suriyeli şuan ülkemizde ikamet ediyor. Bu çerçevede çeşitli illerimizde işçi barınma merkezlerimiz var bunları işletiyoruz.  Bir diğer noktada düzensiz göç ile mücadele ayağı var. Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün bu çerçevede idari gözetim için işlettiğimiz ve sınır dışı işlemler için kullandığımız geri gönderme merkezlerimiz var. Bunlar da yaklaşık 15 bin kişi kapasiteli merkezler.”

“Uluslararası Eğitimde Kalite ve Akreditasyon”

YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Uluslararası Eğitimde Kalite ve Akreditasyon” adlı sunumunda şunları söyledi:

“Yükseköğretim kalite kurulu olarak diyoruz ki, biz dünyanın en iyi sistemini kuralım. Dünyanın her yerinde geçerli olan bir sistem kuralım. Hedefimiz sadece teknolojiyle yetiştirilmiş bireyler değil aynı zamanda insani temel değerlerle bunu dengeleyecek bireyler yetiştirmek. Yükseköğretim Kalite Kurulu olarak biz, üniversitelerin kendi dahil ettikleri misyon, vizyon ve hedefleri doğrultusunda gidip gitmediklerine bakıyoruz. Üniversiteler misyon, vizyon ve hedeflerini dünyadaki gelişmelere göre yapmak, ülkedeki gelişmelere göre yapmak durumunda, onu hatırlıyoruz.”

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.