Yüksek Öğretim Kurulu’nun son günlerde gündeme gelen üniversite rektörlerinin maaşları ile ilgili yaptığı açıklamayı Karabük Üniversitesi’nin medya birimi çarpıtarak yayınladı. YÖK’ün üniversite yöneticilerine yapılan ödemelere dair yasal çerçeveyi hatırlattığı yazıyı paylaşan KBÜ’nün “Rektör maaşlarıyla ilgili çarpıtılmış ve iftira içeren haberlere karşı YÖK’ten yazılı açıklama geldi”başlığı ile paylaşması dikkat çekti.
YÖK açıklamasının çarpıtıldığını ifade eden BRTV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çetinkaya, KBÜ’nün YÖK açıklamasını kendi lehine yorumladığını savundu.
Çetinkaya konu ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“YÖK açıklama yaptı. “Mevzuata aykırı işler yapanlar varsa paralar geri alınır, haklarında idari ve cezai işlemler uygulanır” diyor. Bizim, KBÜ halen yalan haber, dolan haber diyor. 2 ay önce bizzat yazdım. KBÜ Eğitim Araştırma Hastanesinden her ay maaşından daha fazla döner sermaye adı altında cukka aldığını… Hayır böyle bir şey yok diye Neden açıklama yapılmadı şimdiye kadar. O Fest, şu Fest, bu fest diye iş adamları sanayiciler oradan buradan toplanan paraların hesabını kamuoyuna verin dedik çıt çıkmadı bunlar elbette araştırılacaktır. YÖK gayet güzel samimi bir açıklama yapmış. Konunun araştırılacağını böyle bir şey varsa yapanlar hakkında gerekli işlemlerin yapılacağını paraların geri alınacağını Hatta cezayi işlem uygulayacağını açık ve net olarak yazmış. Bunların ya okuma yazması yok ya okuduklarını anlama kabiliyetleri Yok ya da işleri güçleri yalan dolan haber diye abuk sabuk açıklamalar yapmak. Yanlarına birkaç tane değnekçi payandacı buldumu her şey olup bitti sanıyorlar. Karabük Üniversitesi rektörünün rektör olduğundan bu yana elde ettiği gelirler sadece YÖK tarafından değil devletin üst birimleri tarafından mercek altına mutlaka alınmalıdır. Ayrıca gazetecinin görevi halk adına kamuoyu adına bunları sormaktır sorgulamaktır. YÖK’ün açıklamasında herhangi bir iftira haberden söz edilmiyor. Haberler titizlikle incelenmektedir gereği yapılacaktır demek isteniyor. Belli ki korku dağları sardı. Bu konu sonuçlanıncaya kadar takipçisi olacağımı beni tanıyan cümle alem bilir. YÖK’ün açıklamasını ve bizim KBÜ’nün üstüne yazdığı çarpılılmış yazıyı dikkatlice bakın lütfen…”
YÖK YAPTIĞI AÇIKLAMADA YALAN HABER DEMİYOR
YÖK’ün açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Son günlerde gündeme gelen rektörlere döner sermaye hesabından ödenen yönetici payına ve genel olarak aylık kazançlarının miktarına ilişkin yorum ve haberler titizlikle değerlendirilmektedir. Bilinmelidir ki rektörlere ödenen yönetici payının miktarı ve üst sınırı 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 58’inci maddesinin (f) fıkrası hükümlerine göre belirlenmektedir. Söz konusu hükme göre rektörlere, döner sermaye gelirleri dışında üniversitenin; teknokent, teknopark, teknoloji transfer ofisi, iktisadi işletmeler ve iştirakleri gibi gelir getirici müesseseler ve birimleri sebebiyle ayrıca huzur hakkı, yönetici payı, koordinatörlük, danışmanlık ve benzeri ücret ödenmez. Bu yönüyle üniversitelerimiz, Yükseköğretim Kurulu dışında ayrıca Sayıştay’ın yıllık mali denetimine tabidir. Mevzuata aykırı herhangi bir ödeme yapılması halinde bu ödemelerin iadesi dışında ilgililer hakkında gerekli idari ve cezai işlemler uygulanır.”