WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

3 NİSAN ÇOK ÖNEMLİ BİR BAŞLANGIÇTIR…

Bu haber 03 Nisan 2019 - 19:06 'de eklendi ve 6.349 kez görüntülendi.

Bugün 3 Nisan… Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nın temelinin atılışının 78. Yıldönümü. Öyle bir temel ki, sadece 13 haneli Karabük Köyü’nün il olmaya giden sürecin başlangıcı değil, aynı zamanda genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ağır sanayisinin de temelinin atıldığı gündür. Toplu iğne bile üretmekten aciz bir genç Cumhuriyet, 3 Nisan 1937 tarihinde ağır sanayinin temellerini atmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarken, hemen ardından ülkenin kalkınması, gelişmesi için olağanüstü bir çalışma içine girmiştir. Ülke bir yandan demir ağlar ile örülürken, bir yandan Sümerbank, Şeker Fabrikaları gibi halkın temel ihtiyaçlarını karşılayacak üretim tesisleri kurulurken, bir yandan da ağır sanayi gündeme geldi. Uzun yıllar yapılan hazırlıkların ardından, dönemin askeri şartları da göz önüne alınarak o dönemde Zonguldak ilinin, Safranbolu ilçesine bağlı olan 13 haneli Karabük Köyü’nde Türkiye Demir Çelik Fabrikaları’nın temeli atıldı. Bizzat temel atma törenine katılan dönemin başbakanı rahmetli İsmet İnönü “Cumhur reisimiz Atatürk temel atma töreni için beni memur tayin etti.” Diyerek, hem büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 3 Nisan 1937’deki bu temel atma törenine verdiği önemi, hem de bizzat kendisinin Başbakan olarak katıldığını vurguladı.

O dönemde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, dönemin Başbakanı İsmet İnönü, dönemin Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak ve üst düzey yetkililer, 13 haneli bir köye atılan temele bu kadar önem verirken ve bu temel sayesinde, Demir Çelik fabrikalarımız ülkemizin gelişmesinde ve modernleşmesinde çok önemli rol oynarken, günümüzde maalesef 3 Nisan tarihi unutturulmaya yüz tutulmuştur. Bir kaç cılız tören dışında maalesef şehirde ciddi etkinlikler yapılmamaktadır.

Aslında, biz Karabüklüler olarak 3 Nisan’ı büyük coşku ile kutlamamız ve 3 Nisan ruhunu içimizde yaşatmamız, yakın tarihimize saygının ve Atatürk’e, İnönü’ye olan vefa borcumuzdur.

3 Nisan 1937, sadece Karabük’ün 13 haneli bir köyden, il olmasına giden bir sürecin başlangıcı değil; aynı zamanda genç Türkiye Cumhuriyeti’nin de Ağır Sanayisinin temelinin atıldığı gündür. Bu nedenle, 3 Nisan Karabük’te cılız törenlerle değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin en üst düzeyde temsilcilerinin (Cumhurbaşkanı’nın, Sanayi Bakanının ve sanayi alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin)  katıldığı “TÜRKİYE’DE SANAYİ BAYRAMI” olarak kutlanmalıdır.

Bu duygularla, tüm Karabük’lü hemşehrilerimizin 3 Nisan Karabük’ün kuruluş günlerini kutlarken, Karabük’e Demir Çelik fabrikalarının yapılmasında emeği geçen başta dönemin Cumhurbaşkanı Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, dönemin başbakanı ve bizzat temel atma törenine katılan İsmet İnönü’yü, dönemin Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak başta olmak üzere emeği geçenleri rahmet ve şükranla anıyorum.

 

 

Mehmet Çetinkaya
Mehmet Çetinkayamehmet@brtv.com.tr
Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu mezunudur. Gazeteciliğe Karabük'te Batı Karadeniz Ekspres Gazetesi'nde başlamıştır. 29 Mart 1996 tarihinde BRTV ile televizyon ve radyo yayıncılığına sektörüne girdi. 18 yıla yakın karasal yayıncılığın ardından; BRTV yayınları günümüzde milli uydumuz Türksat'ın kapsama alanındaki 70 dolayında ülkeden izlenmektedir. BRTV bölgemizin Dünya ya açılan penceresi olarak bilinirken, Mehmet Çetinkaya'da çeyrek asırdan bu yana Dünyayı gezmekte ve gittiği ülkeler ile ilgili yayınladığı gezi notları ile tanınmaktadır. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.