WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

FESTİVAL SON GÜN

Bu haber 22 Eylül 2014 - 18:21 'de eklendi ve 5.168 kez görüntülendi.

En İyi Restore Edilen Ev Onur Ödülü “Zalifre Konak

DSC_5758

15.Uluslar arası Altın Safran Belgesel Film Festivali son gününde de çeşitli etkinlikler ile devam etti.

Misak-ı Milli Meydanı’nda Karizma Show ‘Akrobatik Smaç Gösteri Ekibi’ nin etkinliği gerçekleştirildi. Ardından da ‘En İyi Restore Edilen Ev Onur Ödülü’ plaket çakım törenine geçildi.

Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında düzenlenen ‘En İyi Restore Edilen Ev Onur Ödülü’ plaket çakımı törenine Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Safranbolulu İş Adamı Şefik Dizdar ve çok sayıda konuk katıldı.

En İyi Restore Edilen Ev Onur Ödülü töreninde kısa bir konuşma yapan Şefik Dizdar, tarihi yapının özelliklerinden bahsederek; “ Bu tarihi yapı mübadele döneminde buradan Yunanistan’a göç eden hemşerilerimizin yaptıkları ve bu yapıların özelliğini yansıtan tüm her şeyi barındıran bir eser olma özelliğini taşımaktadır. Restorasyonunda da tamamen özüne sahip çıkılmış, orijinal haline özenle dikkat edilmiştir. Bu eser memleketimize, Safranbolu’muza hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Aksoy; “Başarılı Bir Festivali Geride Bıraktık”

En İyi Restore Edilen Ev Onur Ödülü töreninde konuşma yapan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy; “15.’sini düzenlediğimiz etkinliğin son günündeyiz. Başarılı bir festival gerçekleştirdik. Ben öncelikle bütün etkinlik boyunca bizleri yalnız bırakmayan değerli Safranbolulu hemşerilerime çok teşekkür ederim. Festivalin açılış konuşmasında da vurguladığım üzere festivalin asıl amacı korumacılık fikrini, korumacılık düşüncesini geliştirmek, gelecek nesillere aktarmak toplumda bu konuda bilinç oluşturmak. Bu amacımızı sürdürüyoruz. Amacımızı hiçbir zaman bir adım geriye atmadan devam ettirmek istiyoruz” dedi.

Her yıl Safranbolu’da yaklaşık on, on beş civarından binanın Kültür Bakanlığı, TOKİ, Safranbolu Belediyesi ve kişisel sermayeler ile restore edildiğini kaydeden Aksoy, konuşmasına şöyle devam etti; “Gerek Kültür Bakanlığımızın destekleri ile gerek TOKİ’nin destekleri ile gerekse kişisel sermayeler ile Safranbolu’muza Belediyemizin katkıları ile on beşe yakın bina restore ediliyor ve bu binalar tek tek değerlendiriliyor. Bu konuda Safranbolu Belediyemizin imar müdürlüğündeki uzman ekipleri binaları tek tek değerlendirerek en iyi restore edilen en özgün şekli ile restorasyonu tamamlanan binaları geziyorlar ve onlara plaket çakıyorlar. Bu sene Zalifre Konak eski ismi ile Kirişçiler Konağı bu ödüle layık görüldü. Kirişçiler Konağı’nın restorasyonun da orijinal malzemeye sadık kalmak, binanın en orijinal şekli ile muhafaza edilmesi, fonksiyon değiştirmiş olmasına rağmen orijinalliğinden geriye adım atılmaması bu ödülü almasında başlıca faktörlerden birisi oldu. Yine görünür noktada olması, teşvik edilir noktada olması, halkımıza da örnek teşkil etmesi de bu ödülü almasında etkin oldu. Safranbolu’muzda bu ve benzeri binalarımızın restorasyonuna devam edeceğiz. Bu konuda gerek Kalkınma Bakan’ımızdan gerekse Kalkınma Bakan Yardımcımızdan büyük destekler almaktayız. Geçtiğimiz yıl Safranbolu’da restorasyonlar ile ilgili çok büyük destekleri oldu. On yedi tane binanın on iki tanesini tamamladık. Beş binayı da restorasyonla ilgili tekrar bütçe talebimiz oldu. Böylelikle Kıranköy’den başlayıp Çarşıya kadar olan yol güzergâhındaki binaların restorasyonunu tamamlamış olacağız. Bu sene başlayan yeni projelerimiz var. Örneğin Çınar Sineması’nın yani Muallimler Birliğini yeniden kazandırılması bu konuda da inşaat çalışmalarımız başladı. İnşallah önümüzdeki sene festivalimiz o binadan organize ediliyor olacak. Son olarak ben bu festivalimizde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Tüm Belediye ekibimize çok teşekkür ediyorum. Biz bu etkinliği beraber başardık. Güzel bir organizasyonu hep birlikte canla başla çalışarak başardık. İnşallah bu tür festivallerimiz bundan sonrada devam edecek ve Safranbolu’muzun layık olduğu o üst seviyeye çıkartmaya gayret edeceğiz.”

15.’si düzenlenen festivali çok başarılı ve güzel bir şekilde tamamladıklarını ifade eden Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak ise; “Bu festivalin bu kadar güzel bu kadar Safranbolu’yu tanıtacak şekilde ve başarılı bir şekilde geçmesini sağlayan başta Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Bu yılki festivalin ana temasını Ustaya Saygı konusuydu. En iyi restore edilen ev plaketine layık görülen Zalifre Konak’ta bu ustalarımızın bir eseridir. Festivalin teması ile tamamen özdeşleşmiş bir konumda olan konak gerçekten özüne uygun bir şekilde restore edilmiş. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ise; “ 15 kez düzenlenen festivalimiz yine dolu dolu geçti. Gerçekten çok başarılı bir etkinliği geride bıraktık. 15 yıl önce hep birlikte başlattığımız festival durmaksızın devam etti. Bu gerçekten festivalin sürdürülebilirliği ve devamı için çok güzel bir gelişmedir.  Biz korumanın başkentiyiz. Safranbolu korunması ile Ülkede ve bölgesinde ün yapmış bir şehrimiz. Safranbolu korumanın başkenti olduğu için bir özelliğinin olması gerekiyordu ve bu şehre yakışan bir festival ile de bu gerçekleştirildi.  Türkiye’de korumacılık adına, Safranbolu’muz öncülük etmektedir. Safranbolu aşıkları bunun en güzel örneğini teşkil etmektedir. Bu şekilde yapılan çalışmalar eserlerin gelecek kuşaklara aktarılması adına da önemli bir çalışmadır. Ben burada emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah Safranbolu’muz bu çalışmalar ve etkinlikler ile daha iyi yerlere gelecek” diye konuştu.

En iyi restore edilen ev plaket çakım törenin ardından, konağın içinde dünya ilklerinden birisi gerçekleştirildi. Safranbolu Evi’nin Sesi dinletisi yapıldı. Safranbolu Evi’nde kullanılan araç gereçlerden çıkan sesler resitali gerçekleştirildi.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.