WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

Rektör Prof. Dr. Refik Polat Biyogaz Tesisinde İncelemelerde Bulundu

Bu haber 04 Ağustos 2015 - 16:05 'de eklendi ve 4.234 kez görüntülendi.

bio_gazRektör Prof. Dr. Refik Polat Biyogaz Tesisinde İncelemelerde Bulundu

KBÜ Enerji ve Çevre Teknolojileri (ENÇET) Birimi’nin Biyogaz Laboratuvarında bitkisel ve hayvansal atıklar kullanılarak ko-fermantasyon yöntemi ile üretilen biyogaz, gaz motorunda yakılarak 10 kw elektrik ve 10 kw ısı üretimi yapılabiliyor. Pilot biyogaz tesisinde, gaz motorundaki yanmanın incelenebilmesi için deney düzeneği kuruldu. Kurulan biyogaz tesisinde incelemelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Refik Polat’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkaymak ve Doç. Dr. Emrah Deniz eşlik etti.

2011 yılında maliyeti 600,000 TL olan sistem 2012 yılında Prof. Dr. Durmuş Kaya’nın katkılarıyla TÜBİTAK MAM’dan üniversiteyee getirilmiş ve pilot biyogaz tesis ekipmanları ile birlikte kurulmuştu. Kurulan Biyogaz Laboratuvarı, KBÜ Enerji ve Çevre Teknolojileri Biriminin (ENÇET) 1505 TEYDEB programı kapsamında yürüttüğü “Hayvansal Atıkların Konfermentasyonu ile Biyogaz Üretimi ve Biyogazın Gaz Motoru Entegre Enerji Üretim Sisteminde Kullanımı” adlı proje kapsamında Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde, bir çiftliğe kurulan biyogaz üretim tesisinin 1/1000 ölçekte küçültülmüş prototipidir.

Enerji ve Çevre Teknolojileri (ENÇET) Biriminin Biyogaz Laboratuvarında bulunan pilot biyogaz sistemi; atık hazırlamada kullanılan 0,7 m3 ön depo, fermantasyon işlemi için kullanılan 2 adet 3 m3 fermentör, gübrenin depolanması için kullanılan 1,5 m3 son depo, üretilen gazın depolanması için kullanılan 30 m3 hacminde gaz deposu, hammaddenin karıştırılması- taşınması için kullanılan mekanik, hidrolik, pnömatik sistemlerin yanı sıra bu sistemleri ve üretim parametrelerini kontrol edecek elektronik otomasyon sisteminden oluşuyor.

Yazılımını KBÜ Enerji ve Çevre Teknolojileri (ENÇET) Biriminin oluşturduğu Otomasyon Sistemine sahip biyogaz tesisi hakkında Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Mustafa Karagöz’ den bilgi alan Rektör Prof. Dr. Refik Polat: ‘Üniversitemiz, hayvansal atıklardan biyoenerji ve biyo ürün üretecek projesi TÜBİTAK tarafından kabul edilmişti ve bu proje ile pilot ölçekte modern bir atıktan enerjiye dönüşüm tesisini Kocaeli Kandıra ilçesinde kurduk diyebiliriz. Çünkü projede sona yaklaşıldı. Bugün incelemelerde bulunduğumuz bu Biyogaz Laboratuvarımızda bu tesisin prototipidir. Türkiye’de biyogaz alanında örnek bir laboratuvar konumundadır. Çünkü biyogaz üzerine tüm çalışmalar laboratuvarımızda yapılabilmektedir. Türkiye bir tarım ve hayvancılık ülkesidir. Fakat bunların yan ürünlerinden asla bugüne kadar optimum şekilde faydalanmayı başaramamıştır. Bu Laboratuvarımız çok verimlidir. Tesisin su ihtiyacı bile yağmur sularının depolanması ile karşılanmaktadır.  Bitkisel ve hayvansal atıklar kullanılarak; biyogaz, elektrik ve ısı üretimi yapılmaktadır. Değerli çalışma arkadaşlarım tesisi çalışır durma getirdiler, bugün biyogaz ile ocağımızı yaktık, elektriğimizi açtık. Diğer enerji kaynaklarının gelecekte tükeneceği göz önüne alınırsa, kirletici etkisi olmayan, temiz, güvenilir, sürdürülebilir, yerli ve çevre dostu özellikleriyle öne çıkan yenilenebilir enerji türlerinin; üretimi, kullanımı ve yaygınlaştırılması önemlidir.  Karabük Üniversitesi de bunun bilincinde üzerine düşen görevi fazlasıyla yapmaktadır. Tesisin ekipmanlarının Üniversitemize kazandırılmasından dolayı Prof. Dr. Durmuş Kaya’ya teşekkür ediyor, çalışma arkadaşlarımı da gösterdiği bu üstün başarıdan dolayı tebrik ediyorum.’ dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.