WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

Riskli Yapıların Analizi Paneli

Bu haber 01 Ekim 2015 - 14:06 'de eklendi ve 4.041 kez görüntülendi.

ÜN_VERİnşaat Mühendisi ve Mimar Adayları Riskli Yapıların Analizi Konusunda Bilgilendirildi

KBÜ Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Karabük Temsilciliğinin ortaklaşa düzenlediği “Riskli Yapı Tespiti ve Hasarlı Yapıların Tespitinde Dikkat Edilecek Hususlar” konulu konferans gerçekleştirildi.

 

Konferansa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Karabük İl Müdürü Mehmet Ali Tunç, İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Bölümü Akademisyenleri, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği öğrencileri ile Mimarlık Bölümü öğrencileri katıldı.

 

“Kentsel Dönüşümle Afetlere Hazır Türkiye” konulu sunumu ile gelecekte mimarı yapıların her kademesinde görev yapacak öğrencilere kanunlar bazında önemli bilgiler aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Riskli Yapılar Daire Başkanlığından İnşaat Mühendisi İsa Yıldırım sunumunda; Mevzuatla ilgili süreç, Risk Tespit Analizi ve 6306 sayılı kanunun tanımından bahsederek hangi binaların bu analizi yaptırabileceği hangi binaların ise yaptırmayacağından bahsetti.

 

İnsan Hayatının bedel olarak karşılığı olmadığı ve Türkiye’nin Kentsel Dönüşüm süreci içerisinde bulunduğunu ifade eden İnşaat Mühendisi İsa Yıldırım, Yapıların Analizi aşamalarını ise şu şekilde özetledi: Talep-Riskli Yapıların Tespiti-Rapor İnceleme Onayı-Tapuya Bildirim ve Maliklere Tebligat-Varsa İtiraz yoksa Yapının Yıkımı-Yıkım sonrası anlaşma. Yönetmeliğin bu konu için çok iyi bilinmesinin bu aşamalarda çok önemli olduğunu vurgulayan Sayın Bayer Riskli yapıların tespiti için gerekli belgeleri özetleyerek sunumunu sonlandırdı.

 

Tecrübelerini aktarmak için öğrencilerle buluşan ikinci isim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Mühendisliği Emekli Şube Müdürü Nejat Bayülke oldu. Bayülke Riskli yapıları belirleme, Depreme dayanıklı binaların matematiksel olarak nasıl dayandığı, Depreme dayanıklı yapıların tasarımı, Sünek davranışın dikkate alınmayan etkisi, (Sünek: bir malzemenin kopma veya kırılma olmaksızın geniş ölçüde plastik deformasyonu taşıyabilme özelliğidir. Bu özellik malzemelerin, bükme, haddeleme, dövme, çekme, derin çekme gibi talaşsız imalat yöntemleri ile şekillendirilebilmesine imkân verir.) Eski Yapıların özelikleri ve yeni binalar ile karşılaştırılması, 1960-1965/1965-1999 arası beton yapımı, Etki/Dayanım, gibi konular hakkında katılımcıları kapsamlı olarak bilgilendirdi. Konuşma havası şeklinde sunumunu tamamlayan Sayın Bayülke Risk ve Tehlikenin tanımı, Karabük’ün Deprem Riski gibi konulardan bahsederek herhangi bir binaya tek değil yapılması gereken tüm deneylerin yapılmasını önerdi.

 

Son konuşmacı Kentleşme Uzmanı Erdoğan Balcıoğlu: Bu konferansın düzenlemesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak İnşaat Mühendisi Adaylarına ve Mimarlık Bölümü Öğrencilerine Eğitim hayatından sonra İş hayatında da başarılı olmaları dileklerini iletti. “Türkiye de 75 milyon nüfusta binaların %50-%60 ruhsatsız ve kaçak 15 milyon yapı var. Bunu nüfusa vurduğumuzda yarısından fazlası Risk özelliği taşımakta. Mühendislik ve Mimarlık bölümü dışında başka kişilerin de bu alanlarda çalışması ayrı bir sıkıntı. O yüzden size tavsiyem çok donanımlı bireyler olarak kimsenin sizi yönetmesine izin vermeyin.” dedi.

Kentsel dönüşümde dikkat edilmesi gereken en önemli hususun havamıza suyumuza dikkat ederek yani doğayla barışık bir biçimde yapılması gerektiğini önemle vurgulayan Sayın Balcıoğlu: Riskli Yapı Süreci, Yıkım Süreci ve Kontrol, Kent Envanteri, ve dünyadan bu konuda yapılan örnekler vererek sunumunu sonlandırdı.

 

Konferansın ardından katılımcıların soruları uzmanlar tarafından cevaplandırıldı ve Plaket takdim bölümüne geçildi.

 

İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İnan Keskin Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Mühendisliği Emekli Şube Müdürü Nejat Bayülke’ye, İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yumrutaş Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Riskli Yapılar Daire Başkanlığından İnşaat Mühendisi İsa Yıldırım’a, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şenol Gürsoy Kentleşme Uzmanı Erdoğan Balcıoğlu’na plaketlerini takdim etti ve konferans sona erdi.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.