WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

VALİLİK GENEL EMRİ

Bu haber 21 Kasım 2014 - 17:47 'de eklendi ve 4.730 kez görüntülendi.

ka_derVALİLİK GENEL EMRİ

AMAÇ:

Madde 1- Karabük il sınırları içerisinde vatandaşlarımızın can güvenliğinin korunması,başta bıçak olmak üzere kesici ve delici aletler ile işlenen suçların en aza indirilmesi kapsamında kanunen yasaklanmayan ancak kolaylıkla elde edilebildiğinde suç aleti olarak sıkça kullanılan her türlü kesici ve delici aletlerin denetim altına alınarak meydana gelebilecek olayların önlenmesi amaçlanmaktadır.

KAPSAM:

Madde 2- Bu karar; Karabük il sınırları içerisinde şahsa ve mal varlığına karşı işlenen suçlarda kullanılan ve 6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen, kelebek tabir edilen veya özel amaçlarla imal edilen bıçaklar ile benzeri aletlerin ruhsatlandırılmış işyerleri dışında kamuya açık alanlarda satılması ile kişi üzerinde ve çantalarında maksat dışı taşınmasının yasaklanması hususlarını, bu karara uymayanlara verilecek idari para cezasının uygulanmasına ilişkin düzenlemeyi kapsar.

DAYANAK:

Madde 3- Bu kararın yasal dayanakları;

  1. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C ve 66.maddesi,
  2. 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 4/1, 18 ve 32.maddesi,
  3. Karabük İl Emniyet Müdürlüğünün 13/11/2014 tarih ve 2014/1641 sayılı yazısı.

TANIMLAR:

Madde 4- Bu kararda geçen;

  1. Bıçak: Ahşap, metal ve plastik bir sap ile keskin yüzeyi çelik veya demir bölümden oluşan kesici aracı(ekmek bıçakları, çakı bıçakları, av bıçakları, satır tabir edilen kalın uçlu enli bıçak vb.),
  2. Kelebek Bıçak: Paralel iki saplı, katlanabilir çakı tabiri de kullanılan bıçak türü,
  3. Sallama: Sap kısmı dışında keskin yüzeyi 50 cm civarında olan büyük ekmek bıçağı,
  4. Kesici Alet: Bistüri, neşter, falçata, ustura, jilet vb. kesici nesneleri,
  5. Delici Alet: Özel hazırlanmış tornavida, şiş vb. nesneleri ifade eder.

GENEL ESASLAR:

Madde 5- 6136 Sayılı Kanun Kapsamına girmeyen kasap bıçağı, ekmek bıçağı, sırtı testere dişli av bıçağı, tek ve iki yüzü keskin olarak özel amaçlarla imal edilen bıçaklar ile kelebek tabir edilen bıçakların vb. aletlerin ilimiz sınırları içerisinde;

  1. Kesici ve delici alet ile bıçakların 2521 sayılı kanun hükümlerine göre ruhsatlandırılan işyerleri ile belediyece ruhsatlandırılan işyerleri, pazarlar, pazar yeri dışında kamuya açık alanlarda satışı ve sergilenmesi yasaktır.
  2. Kesici ve delici alet ile bıçakların 18 yaşından küçükler tarafından satın alınması, taşınması ve bunlara satılması yasaktır.
  3. 18 yaşını dolduran kişinin kesici ve delici alet ile bıçakları park, meydan, cadde, sokak, okul önü, okul bahçesi ve çevresi, pazar yerleri, alışveriş merkezleri, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, toplu taşıma araçları, tüzel kişilere ait lokal ve benzeri yerler, açık ve kapalı yer toplantıları ile miting ve yürüyüşlerde üzerlerinde, çantalarında bulundurmaları veya taşımaları yasaktır.                                                           Sayfa 1/2 
  4. 6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen kesici ve delici alet ile bıçaklar, bir sanat ve mesleğin icrası için kullanılması zorunlu bulunan veya ev gereçlerinden olan bıçak ve benzerlerinin nakilleri ve taşınmalarının “Bavul, valiz, çanta, çuval, bez torba veya ambalajlarında, araçların bagaj veya torpido gözlerinde ani olaylarda kullanılmayı engelleyecek tarzda kağıt veya bezle sarılıp, paketlenmiş şeklinin dışında her ne suretle olursa olsun taşınması” yasaktır.

CEZAİ MÜEYYİDE:

Madde 6- 5.maddenin (a),(b),(c) ve (d) bentlerinde alınan bu kararlara ve getirilen yasaklamalara riayet etmeyenler hakkında, fiil ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’ nun 66. Maddesi ile 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32.maddesi uyarınca idari para cezası uygulanır.

Madde 7- 5326 sayılı Kabahatlar Kanunu’nun 18. Maddesinde açıkça “Kabahatin konusunu oluşturan veya işlenmesi suretiyle elde edilen eşyanın mülkiyetinin kamuya geçirilmesini, ancak kanunda açık hüküm bulunan hallerde karar verilebilir”. Ayrıca “ Mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin karar kesinleşinceye kadar ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından eşyaya el konulabileceği” hükmü düzenlenmiştir.

5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’ nun 18. Maddesine istinaden Kolluk tarafından bu karar gereği işlem yapılan ve 6136 Sayılı Kanuna Muhalefet kapsamında değerlendirilmeyen tüm kesici ve delici aletler “Mülkiyetinin Kamuya Geçirilmesi Kararı” alınana kadar muhafaza altına alınacaktır.        

İLAN

Madde 8- Bu karar Karabük İl hudutları dahilinde her türlü ilan vasıtaları ile ilan olunur.

YÜRÜRLÜK

Madde 9- Bu karar 20/11/2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

YÜRÜTME

Madde 10- Bu karar hükümlerini Karabük Valiliği (bağlı kolluk kuvvetleri marifetiyle) yürütür.

 

Karabük il sınırları içerisinde her türlü suçun işlenmeden önüne geçilmesi, kanunen yasaklanmayan ancak kolaylıkla elde edilebildiğinde suç aleti olarak sıkça kullanılan her türlü kesici ve delici aletler ile özellikle 6136 Sayılı Kanun Kapsamına girmeyen kasap bıçağı, ekmek bıçağı, sırtı testere dişli av bıçağı, tek ve iki yüzü keskin olarak özel amaçlarla imal edilen bıçaklar ile kelebek tabir edilen bıçak tarzı vb. aletlerin denetim altına alınması kamu güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı korumada önemli olduğundan yukarıda açıklanan Valilik Genel Emrine riayet edilmesi, söz konusu hususlara aykırı hareket edenler hakkında 5442 İl İdaresi Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümlerinin uygulanacaktır.

Kamuoyuna Duyurulur.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.