WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

14 Mayıs seçimlerinin ardından…

Bu haber 16 Mayıs 2023 - 20:34 'de eklendi ve 2.800 kez görüntülendi.

14 Mayıs’ta hem Cumhurbaşkanı, hem de TBMM’nin 600 yeni milletvekilini seçmek için sandık başına gittik. Ülke geneli ile ilgili değerlendirmeler, ulusal kanallarda bol bol yapılıyor. Biz, kendi ilimiz ile ilgili değerlendirme yapmaya çalışalım.

Karabük’te yaklaşık bir ay yoğun bir seçim kampanyası yapıldı. Kampanya siyasi partiler ve adaylar arasında son derece centilmenlik atmosfeinde geçti. Seçimler sonunda, AK Parti’den Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç, CHP’den Cevdet Akay 28. dönemde Karabük’ün yeni milletvekilleri seçildiler. Hayırlı olsun. Şimdi, siyasi partileri tek tek ele alarak, neler olduğunu tahlil etmeye çalışalım.

AK PARTİ:

Aday adaylığı sürecinde, 30 dolayında aday adayı partilerine milletvekili adayı olmak için başvuruda bulundu. Bunlar arasında, partinin son il Başkanı İsmail Altınöz, Kadın Kolları Başkanı Saime Öksözoğlu, Safranbolu İlçe Başkanı Mehmet Sarı ve Gençlik Kolları Başkanı Nurullah Çelik gibi 4 teşkilat mensubu görevlerinden istifa ederek aday adayı olmuşlardı. Listeler açıklandığında, Birinci sırada Cem Şahin, ikinci sırada Ali Keskinkılıç, üçüncü sırada ise Hüseyin Gündoğdu isimleri ile seçimlere girileceği görüldü. AK Parti’ye yakın birçok yakın dostumdan edindiğim bilgilere göre, teşkilat içinden hiç kimsenin aday yapılmamasına içten içe büyük tepki gösterildi. Seçim kampanyası boyunca, oyları en üst düzeyde aşağı nasıl çekeriz hesapları yapıldığı yine partiye çok yakın kaynaklar tarafından ifade edildi. Seçim sonuçlarına bakıldığında da, bir önceki genel seçimlerde 80 binin üzerinde oy alan AK Parti’nin 60 binin altına düşmesi ve ikinci milletvekilliğini çıkarırken bile zorlanmasında parti içinde çalışıyormuş gibi gözüken, ancak oyların ittifak içindeki partilere yönlendiren kişilerin etkisinin yüksek olduğunu siyasi kulislerde konuşuluyor. Şu anda, ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeni ile kaybedilen üçüncü milletvekilliği ile 25 bine yakın düşen oyların parti içi hesaplaşmasının Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turundan sonra yapılacağı AK Parti’ye yakın kaynaklar tarafından ifade ediliyor. Cem Şahin’in partilerinin MKYK Üyesi ve Genel Sekreter Yardımcısı gibi çok üst düzey, genç dinamik bir siyasetçi olduğu gerçeğini unutanlar ile Ali Keskinkılıç’a da başından bu yana mesafeli duran, Hüseyin Gündoğdu’yu kabullenemeyenler ile başta yeni Karabük milletvekilleri ve AK Parti Genel merkezinin önümüzdeki dönemde il yönetiminde yeni bir yapılanma yapacakları da kulislerde yoğun biçimde konuşuluyor. Gelişmeleri bekleyelim ve görelim.

CUMHURİYET HALK PARTİSİ:

CHP’de de aday adaylığı süreci içinde, 10 dolayında aday adayı partilerinin genel merkezlerine milletvekilliği başvurusunda bulundu. Hatta, uzun süre genel merkez koridorlarında yoğun kulis yapanlar oldu. Listeler açıklandığında, birinci sırada Cevdet Akay, ikinci sırada il başkanlığından istifa edip aday adayı olan Ablullah Çakır ve eski il başkanlarından Bayram Karadağ’da üçüncü sırada yer aldılar. İlk birkaç gün liste şoku yaşandı. Cevdet Akay’ın liste başı olmasından memnun olanlan-olmayanlar oldu. Cevdet Akay’ın sahaya inmesi ve uzlaşmacı tavrı ile partiyi toparlaması, ikinci ve üçüncü sıradaki adaylar ile uyum içinde çalışması, aday adayı olan bir iki küskünün dışında partililerin de kenetlenmesi ile bir ay boyunca il genelinde güzel bir çalışma dönemi geçirdiler. Millet ittifakı ortakları Saadet, Deva, Gelecek ve Demokrat Parti’nin il başkanları ve teşkilatlarının da destekleri ile CHP 35 bine yakın oy alarak Cevdet Akay’ın milletvekili seçilmesini sağladı. Bu arada, il Başkanı Vedat Yaşar’ın da aday adaylığı sürecinden itibaren izlediği “Genel merkezimizin adayı, bizim adayımızdır. Kimi aday gösterirse, biz çalışırız” şeklindeki net tavrı seçim boyunca da devam etti. CHP adına elde edilen başarı da Vedat başkanın ve ekibinin, ilçe başkanları ile ilçe yönetimlerinin de hakkını teslim edelim. Başarının baş mimarı ise, elbette milletvekili seçilen Cevdet Akay oldu. Seçim masraflarını tek başına üstlenen, zaman zaman üst düzey konukları İstanbul’dan, Ankara’dan Karabük’e davet ederek profesyonel bir çalışma sergilemesi de kazanılan başarıda önemli etken oldu. Bir önemli etken de, Sayın Akay’ın BRTV’nin bölgedeki etkisi ve gücünü bilerek sürecin başından itibaren BRTV aracılığı ile en ücra köylerdeki seçmenlere ulaşması ve onlara sıcak, samimi mesajlar vermesi de seçim başarısında etkili olan faktörlerden biriydi.

MİLLİYETÇİ HARAKET PARTİSİ:

Seçim öncesi, fazlaca şans verilmeyen MHP’de seçim günü yaklaştıkça, 1 milletvekilliği umutları en üst noktaya ulaştı. AK Parti içinden kitleler halinde, “bu seçimlerde Karabük’te MHP adayına oy vereceğiz” mesajları MHP’nin umutlanmasında önemli rol oynadı. 1. Sıra adayı Ahmet Dönmez’in seçim çalışmaları boyunca, son derece kaliteli, beyefendi ve halktan biri gibi duruşu da MHP’nin bir önceki seçimlere göre 5 bin dolayında oy artışında etkili oldu. Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’de partisinin adayına ciddi anlamda destek verdi. AK Parti oylarının 80 binlerden, 60 binin altına düşmesinde Rafet Vergili önemli etken oldu. Elbette, MHP il Başkanı Adem Kar, Merkez ilçe Başkanı Abdurrahman Meşe başta olmak üzere parti yöneticileri ve ilçe başkanları ile ilçe teşkilatları da ellerinden gelen tüm çabayı harcadılar. 2018 seçimlerinde 3. Sıra, bu seçimlerde de 1. Sıra adayı olan Ahmet Dönmez yoğun bir tempo ile elinden geleni yaptı. Bu seçimlerde büyük bir özveri ile gece gündüz çalışan ve az bir oy farkı ile milletvekili seçilemeyen Ahmet Dönmez kardeşimize, 27. Dönem Karabük milletvekili Niyazi Güneş ile bu seçimlerde CHP’den seçilen Cevdet Akay’ın üçüncü denemelerinde milletvekili seçildiklerini hatırlatmak isterim…

İYİ PARTİ:

İYİ Parti’de de çok sayıda aday adayı birbiri ile kıyasıya yarıştı. Geçtiğimiz aylarda, İYİ Parti il Başkanlığı’na getirilen ve il başkanı olduğu andan itibaren milletvekili adayı olacağını yakın dostları ile paylaşan ve aday adayı olan Ali Çetin Aygün’ün ve aralarında eski il başkanlarının da olduğu iddialı birkaç ismin dışında, İYİ Parti’de Karabük kamuoyunda asla tahmin edilmeyen 3 genç isim Genel merkez tarafından listeye konuldu. Listeler açıklandığında ilk sırada, Kübra Dursun, ikinci sırada Karabük’ün tanınmış ve sevilen simalarından İsmail Yalav, üçüncü sırada ise Ozan Canyurt yer aldı. Ancak, İsmail Yalav’ın kendine göre bazı haklı gerekçelerle adaylıktan çekildi. Ozan Canyurt 2. Sıraya, Gökçe Özdemir’de 3.sıraya konuldu. Üç genç isim güzel bir kampanya yaptılar. İl Başkanı Recep Yılmaz ve ekibi de elinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştılar ama Karabük’te bir önceki seçime göre 3 bin dolayında oy kaybı ile 15 bin 500 dolayında CHP’nin yarısı kadar bile değil, MHP’nin de yarısından biraz fazla oy alabildiler.

YENİDEN REFAH PARTİSİ:

Karabük’te seçimlerin sürpriz ve AK Parti oylarını adeta çökerten parti Yeniden Refah Partisi oldu. Cumhur ittifakında olmaları nedeni ile baraj sorunu olmayan, hatta TBMM’ye 5 milletvekili ile girmeyi başaran YRP Karabük’te de adeta fırtına gibi esti. 1. Sıra adayı İsmail Özer’in Karabük’ün tanınan ve köklü esnaflarından olması, Karabük’ün yerli adayı imajını seçimler boyunca işlemesi ile 13 binden fazla oy almayı başardı. Yeniden Refah Partisi ittifak ortağı AK Parti’den on binin üzerinde oy kaymasına neden oldu belki ama eğer bu partide İsmail Özer gibi Karabük’ün yerlisi ve güçlü bir aday yerine, kimsenin tanımadığı silik bir aday çıkmış olsaydı, bu oyların yarıdan fazlası MHP’ye gidebilir ve MHP 1 milletvekili çıkarabilirdi. Bu yönü ile bakıldığında da, AK Parti ikinci milletvekilinde Yeniden Rafah Partisi’ne bizce teşekkür bile etmelidir.

ZAFER PARTİSİ ve MEMLEKET PARTİLERİ:

Cumhurbaşkanlığı adaylığında Sinan Oğan’ı destekleyen Zafer Partisi’nin Karabük 1. Sıra adayı gazeteci meslektaşımız İlhan Alpboğa idi. Arzu ettiği oyu alamadı, alsa da partisi ülke barajını aşamadığı için seçilemeyecekti. Aynı, şekilde Memleket Partisi’nde de Safranbolu eşrafından Muharrem Ünsal kardeşimiz, seçim boyu sempatik çalışmalar yaptı, her yere ulaşmaya çalıştı. Karabük basını ile çok güzel diyalog içinde oldu, ama Muharrem İnce’nin seçime 3 gün kala Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıklaması, çok ciddi oy kayıplarına neden oldu. Muharrem Ünsal kardeşimiz de bundan elbette olumsuz etkilendi.

Milletvekilliği seçimleri şimdi geride kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu 28 Mayıs Pazar günü yapılacak. Siyasi partilerde şimdilerde seçim yorgunluğu var. Bir iki güne kadar, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili çalışmalarda elbette hız kazanır. Bu duygularla, seçimlerin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Mehmet Çetinkaya
Mehmet Çetinkayamehmet@brtv.com.tr
Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu mezunudur. Gazeteciliğe Karabük'te Batı Karadeniz Ekspres Gazetesi'nde başlamıştır. 29 Mart 1996 tarihinde BRTV ile televizyon ve radyo yayıncılığına sektörüne girdi. 18 yıla yakın karasal yayıncılığın ardından; BRTV yayınları günümüzde milli uydumuz Türksat'ın kapsama alanındaki 70 dolayında ülkeden izlenmektedir. BRTV bölgemizin Dünya ya açılan penceresi olarak bilinirken, Mehmet Çetinkaya'da çeyrek asırdan bu yana Dünyayı gezmekte ve gittiği ülkeler ile ilgili yayınladığı gezi notları ile tanınmaktadır. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.