WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

18 SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ ‘ARTIK YETER’ DEDİ

Bu haber 05 Haziran 2024 - 17:44 'de eklendi ve 1.862 kez görüntülendi.

Uzun süredir gündemde olan Deri ve Karma Organize Sanayinin Gerede Çayında yarattığı kirlilik ile ilgili Gerede ve Eskipazar Çevre Katliamına Dur Platformu tarafından bugün Gerede Yağdaş Köyü deşarj noktasında açıklama yapıldı.

5 Haziran Dünya Çevre Gününde Bolu Karabük Çankırı ve Zonguldak İllerinden 18 Sivil Toplum Örgütünün katılımı ile düzenlenen açıklamada Deri OSB’de hizmet veren tesislerin, tam kapasitede çalışan bir arıtma tesisi devreye girene kadar çevre izinlerinin iptal edilmesi gerektiği bildirildi.

18 Sivil Toplum Örgütü tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Bugün, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, çevremizi korumanın ve sağlıklı bir gelecek için sorumluluklarımızı yerine getirmenin önemini bir kez daha vurgulamak üzere buradayız. Filyos Nehir Havzası’nın korunması için atılacak adımları kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.
Gerede Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) faaliyetlerinden kaynaklanan atık sular, uzun yıllardır Filyos Nehir Havzası’nı ciddi biçimde kirletmektedir. Bu durum, çevresel dengeyi bozmakta ve bölge halkının sağlığını tehdit etmektedir. Sanayi faaliyetlerinden kaynaklanan bu kirlilik, bölgedeki ekosistemi ve tarım alanlarını da olumsuz etkilemektedir. Her gün tonlarca zehirli atık su Gerede Çayı’na yasa dışı olarak dökülmektedir.
OSB’lerin faaliyetlerinden kaynaklanan atık suların nehir havzasına arıtılmadan deşarj edilmesi yetmezmiş gibi, Gerede Çayı’nın temiz suları 2020’den itibaren Ankara’ya aktarılmış ve sadece %6’sı çayın kendi havzasına bırakılmıştır. Debisi azalan ve can suyu alınan çayımız kirli sularla adeta açık kanalizasyona dönüşmüştür. Bu durum, halkımızın sağlığını tehdit ederek kötü koku, balık ölümleri ve tarımsal sulama sorunlarını beraberinde getirmektedir.
Bu sebeple Filyos Nehir Havzası’nın korunması ve temizlenmesi amacıyla kapsamlı atık su arıtma tesislerinin hayata geçirilmesi ve sanayi bölgelerinde sürdürülebilir üretim tekniklerinin benimsenmesi talebiyle sivil toplum kuruluşları olarak harekete geçiyoruz. Havzamızın ekolojik bütünlüğünü geri kazanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Gerede Deri ve Karma OSB’lerinin atık sularının modern ve etkin bir şekilde arıtılmasını sağlayacak atık su arıtma tesisleri, su kaynaklarımızı koruyacak ve bölge halkının yaşam kalitesini artıracaktır.
Bu bağlamda aşağıdaki hususları kamuoyunun dikkatine sunuyoruz:
• Deri OSB’de faaliyetini sürdüren tüm firmaların çevre izinleri, arıtma tesisleri tamamlanana iptal edilmelidir.
• OSB’lerde arıtma tesisleri tamamlanmadan yeni firmalara üretim izni verilmemelidir. Karma OSB’de yasalara uymayan firmalara cezai yaptırımlar uygulanmalıdır.
• Gerede Çayı’ndan yılda 240 milyon m³ su akarken sadece 15 milyon m³’ü kendi yatağına bırakılmaktadır. Bu kabul edilemez; havzanın ekolojik su ihtiyacı tekrar gözden geçirilmelidir. Nehir Havzası Koruma Planları uygulanmalıdır.
• Çevre Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, OSB’deki Sanayiciler, Gerede TSO yetkilileri, Gerede Belediyesi yetkilileri ve ASKİ ile yapılan toplantılarda alınan kararların acilen hayata geçirilmesini talep ediyoruz.
• Aşağıda imzası bulunan Sivil Toplum Kuruluşları olarak ilgili Bakanlıklarla görüştük. Konuyu Parlamento nezdinde de takip ediyor ve basın organlarıyla kamuoyunun gündemine taşımaya devam ediyoruz.

Tüm bu görüşmeler sonucunda taraflarca kabul edilen sorunumuzun çözümü için yetkili kurumları göreve çağırıyoruz.

ZAMANIMIZ KALMADI!

ŞİMDİ HAVZANIN SESİ VE BİRLİK OLMA ZAMANI!

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.