WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

Doğum Öncesi Bebeğin Ağız ve Diş Sağlığı

Bu haber 16 Temmuz 2021 - 12:19 'de eklendi ve 2.072 kez görüntülendi.

Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Taylan Çebi “Çocuk sağlığının geliştirilmesinde ve idamesinde ağız ve diş sağlığının önemi büyüktür. Ağız ve diş sağlığı açısından zayıf ve yetersiz olan çocuklar farklı sağlık sorunları açısından da risk altındadır. Çocuklarımızın ağız ve diş sağlığının idamesinin anne karnındayken başladığını ve bu hususlarda annelere önemli görevlerin düştüğü asla unutulmamalıdır” dedi.

Doç.Dr. Çebi açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Gebelik döneminde, bebeğin dişlerinin sağlıklı gelişimi için annenin iyi beslenmesi, hastalıklardan korunması ve diş gelişimine zarar verebilecek hekimler tarafından önerilmeyen ilaçları kullanmaması gerekmektedir. Çocukların diş gelişimi için gerekli olan kalsiyum, fosfor ve diğer mineraller anne kan dolaşımı yoluyla karşılanmaktadır. Bu sebepten ötürü annenin günlük alması gereken mineralleri yeterli ölçüde alması çocuğun diş gelişimi için önem arz etmektedir. Günlük hayatta ortalama olarak bir yetişkine 800 mg kalsiyum ve fosfor yeterli iken gebelikte bu ihtiyaç yaklaşık olarak 1200 mg’a yükselmektedir. Bu nedenle annenin kalsiyum ve fosfor açısından yeterli ve dengeli beslenmesi gerekmektedir. Annelerin bu dönemde öğünlerini et, tavuk ve balık, meyve-sebze ve süt ve süt ürünleri, zenginleştirilmiş veya saf tahıl gibi besin ürünleri oluşturmalıdır. Annenin kötü ve dengesiz beslenmesi, kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin çocuğun diş yapısını oluşturacak diş minesi ve dentin yapımında kullanılmasını engellemekte ve yetersiz kalmasına neden olmaktadır.

Halk arasında bilindiğinin aksine gebelik döneminde bebeğin kalsiyum ihtiyacının, annenin dişlerinden ve kemiklerinden karşılandığı inanışı yanlıştır. Annenin diyetinde yeterince kalsiyum varsa, bu ihtiyaç besinlerden karşılanmaktadır. Yani gebelik döneminde, annede gelişen diş çürüklerinden, ağız sağlığı problemlerinden bebek sorumlu değildir. Anneler bu dönemlerde dişlerine daha özenli bakmalı, gebelik başlangıcında ve süresi devamınca düzenli olarak diş hekimi kontrolünde kalmalıdırlar.

Annenin gebelik döneminde geçirdiği virütik enfeksiyonlar, tetrasiklin grubu antibiyotiklerin anne tarafından kullanımı ve erken doğum bebeğin dişlerinin gelişimini ve sağlığını doğrudan etkilemektedir. Annenin geçirmiş olduğu virütik enfeksiyonlar sebebiyle gelişebilen yüksek ateş, bebeğin diş gelişiminde mineral çökelmesini bozmakta ve bebekte mineralizasyonu, kalsifikasyonu bozuk, çok çabuk çürüyebilen yetersiz kalsifiye dişler gelişmesine neden olabilmektedir. Gebelikte kullanılan tetrasiklin türevi antibiyotikler ise bebeğin gelişecek olan dişlerinde renklenmelerin olmasına sebebiyet vermektedir. Bu renklenmelerin derecesi, ilacın kullanım süresi, dozajı ve gebeliğin hangi zamanında kullanıldığına göre değişebilmektedir. Erken doğumlarda ise dişlerin mineralizasyonu yetersiz olacağından, prematüre bebeklerde diş çürükleri daha kolay gelişebilmektedir.

Annelerin, bebeklerinin dişlerinin sağlıklı gelişimini sağlamaları için gebelik döneminde sağlıklı olmaya özen göstermeleri, dengeli ve yeterli beslenmeleri, zararlı alışkanlıklardan uzak durmaları, hekimlerin gebelikte kullanılmasını önermediği ilaçlardan uzak durmaları, gebelik meydana gelmeden, gebelik sürecinde ve gebelik sonrası dönemde düzenli olarak diş hekimi kontrollerinde kalmaları ve gebelikte bebeğin diş sağlığının gelişimi hakkında eğitimler almaları son derece önemlidir.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.