WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

EFLANİLİ ÇİFTÇİLER TARIM VE ORMAN BAKANINDAN DESTEK BEKLİYOR

Bu haber 24 Mayıs 2024 - 16:42 'de eklendi ve 2.779 kez görüntülendi.

5-12 Mayıs tarihleri arasında don olayının yaşandığı Karabük’ün Eflani ilçesindeki binlerce çiftçi mağdur oldu. Eflani’de bir araya gelen muhtarlar mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililerden destek istedi.

Eflani’de 5-12 Mayıs tarihleri arasında yaşanan don olayı özellikle buğday ve arpa tarlalarında büyük zarara neden oldu. Eflanili çiftçiler yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi konusunda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan destek istedi.

60 köy ve mahalle konuyla ilgili bir araya gelerek imza topladı ve mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda topladıkları imzayı Eflâni Ziraat Odasına, Tarım İl Müdürlüğüne, Tarım Bakanlığı ve Milletvekillerine gönderdi.

Eflâni’de muhtarlarla bir araya gelen BRTV ekibi de yaşanan gelişmeleri takip etti köy muhtarları adına Hacı Ağaç Muhtarı Murat Ünal, Mülayim köyü muhtarı Sadık Girgin, Tabaklar Mahallesi Muhtarı Emin Özen açıklamalarda bulundu.

Hacı Ağaç Muhtarı Murat Ünal çiftçilerin tüm sermayesini toprağa gömdüğünü belirterek yetkililerden destek istedi. Ünal:” Mayıs ayında don olayı oldu bütün Eflâni genelinde tarım arazileri kullanılamaz hale geldi. Biz Tarım Bakanımızdan bu konuyla ilgili Eflâni’de sürdürülebilir çiftçilik için destek istiyoruz. Bütün çiftçilerimiz tüm sermayesinin toprağa gömdü biz bu zararımızın karşılamasını istiyoruz.” dedi.

Eflani tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığını belirten Mülayim köyü muhtarı Sadık Girgin ise “Bilindiği üzere Eflani tarım ve hayvancılıktan geçimini sürdüren bir ilçe, bu sene beklenmedik bir şekilde Nisan ayında yağmurların yağmaması Mayıs ayında -7’leri -10’ları görmemiz sebebiyle don olayları gerçekleşti. Buda beraberinde işte arazide bütün ekili dikili açıkta bulunan meyveleri işte yem bitkilerimizi arpadır, buğdaydır hepsi donda maalesef çürümeye yüz tuttu. Bugün İlçe Tarım Müdürlüğümüze, İl Tarım Müdürlüğünde bildirdik desteklerini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bu durumda çiftçilerin borçlarını ve kredilerini ödeyemeyeceklerini aktaran Tabaklar Mahallesi Muhtarı Emin Özen ise şunları söyledi; “ Eflani olarak %80’imiz tarımla meşgul geçim kaynağımız tarım ve hayvancılık tabi öyle olunca da dondan dolayı bu sene büyük bir zarar meydana geldi. Borçlarımız var kredilerimiz var bu tarımdan gelen mahsule biz borçlarımızı ödeyeceğiz tabi şu anki durumda bunu ödeyecek bir pozisyon yok. Çünkü mahsulümüz dondan çok büyük zarar gördü onun için bir araya geldik sesimizi duyurmak istedik.”

Diğer yandan Eflani Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karadeniz’de Eflani’de çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi konusunda elimizden geleni yapacağız, don olayından zarar gören alanın afet kapsamına alınıp çiftçilerimize sahip çıkılması için çabalayacağız dedi.

Karadeniz: “Mağduriyet iletildi bizde bu işin içindeyiz benim de 450-500 dönüm ekili arazim var. 5 Mayıs ve 12 Mayıs’ta olan don olayı Eflani’de tarımı bitirdi. Muhtarların, bizim taleplerimiz üzerine İl Tarım Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü devreye girdi. 752 çiftçimiz başvurdu 45.000 dönüm arazi şu anda bitik vaziyette. Bu sistemde eğer devlet bize sahip çıkmazsa önümüzdeki yıl Eflani’de ekim olmaz, tarım olmaz. Biz şunu istiyoruz Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat bankasına olan borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz artı bu bölgeyi afet kapsamına alınmasını istiyoruz. Zararı giderilmezse seneye ekim olmaz, tarım biter Eflani’de. Bakanımızdan hemşerimizden destek bekliyoruz.” dedi.

Öte yandan Bedil Muhtarı Cevat Aydın’da orman köylüsünün sorunlarını dile getirdi. Orman Bakanlığından destek bekleyen Aydın şunları söyledi; Bizim burası orman bölgesi Eflani’nin 56 köyü var bu 56 köyün içinde Bedil köyü orman bakımından birinci sıradadır. Bu ormanları dedelerimiz ninelerimiz korumuş muhafaza etmişler. Biz orman vatandaşı olarak burada mağdur oluyoruz bir ster odun 612 TL ben muhtarlığa geldiğim zaman 2019 yılında 55 liraydı ben bunu o zamanda dile getirdim. Benim kendi köyümden 10 tane fondan geçinen aile var. Bu 10 tane aile 10 ster odun yetmiyor 10 ster odun aldığın zaman 6 bin lira para yapar bunu nasıl vereceğiz. Orman bakanlığımız köylüye sahip çıksın.”

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.