WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

“Kaçak Kazı” soruşturması derinleştiriliyor…

Bu haber 05 Nisan 2021 - 17:50 'de eklendi ve 25.263 kez görüntülendi.

Safranbolu’nun tarihi Şehir mezarlığında, Belediye’nin “Cenaze Def’in ihalesi” ile başlayan ve tarihi mezarlıkta, kaçak kazı yapıldığı, Lahit bulunduğu iddiaları ile devam eden süreçten sonra, 2 Nisan Cuma günü Zonguldak’ta toplanan Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, mezarlıkta kaçak kazı yapanlarla ilgili suç duyurusunda bulunulmasına, söz konusu alında Kastamonu Müze Müdürlüğü nezaretinde devletin ilgili kurumları ile birlikte kazı alanında ne olduğunun anlaşılması için alandaki incelemelerin genişletilmesine karar verdi. Kararın bu hafta içinde yazılı olarak  Karabük Valiliği, Safranbolu Kaymakamlığı başta olmak üzere ilgili kurumlara gönderileceği öğrenildi.

Hatırlanacağı üzere, 24 Şubat tarihinde Safranbolu Belediyesi “Cenaze Def’in ihalesi” yapmış, ihaleyi şehir dışından bir İTHALAT-İHRACAT şirketi kazanmıştı. Yarım asırdan bu yana, Safranbolu mezarlığında Def’in işlerini en küçük bir sorun yaşatmadan yapan mezar kazıcıları böylece saf dışı kalmıştı. Aradan 3 gün geçtikten sonra, BRTV’ye gelen bir ihbar ile, Safranbolu mezarlığında cenaze def’in ihalesini alan şirketin, mezarları usulüne uygun olarak kazmadıkları ortaya çıkmış ve skandal patlamıştı. Haberin BRTV’de yayınlanması üzerine, Safranbolu kamuoyunda büyük tepki oluşmuş, Belediye Başkanı cenaze sahiplerinden özür dilemek zorunda kalmıştı. Safranboluluların sesine tercüman olan BRTV, Safranbolu mezarlığındaki cenaze def’in işinin, yarım asırdan bu yana bu işi layıkı ile yapan aileye verilmesi konusunda çağrılar yaptı. Bir süre sonra, şehir dışından cenaze def’in ihalesini kazanan firmanın tarihi Safranbolu mezarlığının güney bölgesine bir konteyner yerleştirdiği ve konteynerin çevresinde kazı yaptığı ortaya çıkmıştı. İlgili makamlara da ulaşan şikayetler üzerine, kazı yapıldığı belirtilen alanda incelemeler yapılmış, yapılan inceleme sonunda bir ön rapor hazırlanarak Koruma Kurulu tarafından Kültür Bakanlığı’na gönderilmişti. Söz konusu ön raporda, kaçak kazı yapıldığı belirtilmişti. 2 Nisan tarihinde, toplanan Karabük kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kaçak kazı yapanlarla ilgili suç duyurusunda bulunulması başta olmak üzere, Kastamonu Müze Müdürlüğü nezaretinde söz konusu alındaki araştırma ve kazı çalışmalarının derinleştirilmesi gibi kararlar alandı. Kararların bu hafta içinde, yazılı olarak başta Karabük Valiliği olmak üzere ilgili kurumlara sunulacağı da edindiğimiz bilgiler arasındadır.

Safranbolu tarihi mezarlığında kaçak kazı yapıldığı ve lahit bulunduğu iddialarını Karabük Koruma kurulunun ele aldığı gün, Mugla’nın Bodrum ilçesinde bizzat Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un da nezaret ettiği bir çalışma ile LAHİT çıkarıldı. Safranbolu’daki kaçak kazının ve LAHİT bulunduğu iddialarının Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde de mercek altına alındığı ve konunun titizlikle takip edildiği belirtiliyor.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.