WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

KARABÜK’TE 1 MAYIS

Bu haber 30 Nisan 2013 - 13:23 'de eklendi ve 2.668 kez görüntülendi.

KARABÜK’TE 1 MAYIS

Karabük bir ilki yaşayacak bu 1 Mayıs’ta…

İlk kez ciddi olarak İşçi Bayramı’nı en büyük katılımla kutlayacak.

Çelik İş Sendikası, Kardemir ile oturduğu toplu sözleşme masasından istediği sonucu bir türlü alamayınca sanırım böyle bir fırsatı değerlendirme kararı almış oldu.

*

Bu kutlamaya Hak İş Konfederasyonu da tam destek vererek kutlamada kentimizde bulunmaya karar verdi. Bu bir destek olduğu kadar diğer konfederasyonların Taksim’de kutlama direnişlerinin içinde yer almamak düşüncesinden de kaynaklanmış olabilir.

Her ne gerekçeyle olursa olsun Karabük tarihi bir olaya tanıklık edecektir.

Çelik İş Sendikası Başkanı Cengiz Gül’ün yaptığı açıklamaya göre yakın illerdeki işçilerin de katılmalarıyla bugün daha da anlam kazanacaktır.

*

Daha yakın zamanlara kadar 1 Mayıs’ı komünist bir hareket olarak gören ve bırakınız katılmayı, katılanlara karşı düşmanca tavır sergileyen bir kentteki işçilerin bu noktaya gelerek işçi hakları için mücadele günü olarak benimseyebilmeleri de az şey değildir.

 *

Bu vesileyle öncelikle Karabük işçilerinin ve emeklilerinin bayramlarını kutluyorum.

Ayrıca Kardemir ile Çelik İş arasında süren toplu sözleşme anlaşmasının da işvereni zora düşürmeden ama çalışanların da haklarına tam sahip çıkılarak çözümlenmesi dileklerimi iletiyorum.

*

isterseniz biraz belgelerle tarihsel gelişimini özetleyelim.

İlk işçi yürüyüşü 1856‘da Avustralya‘nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

*

1 Mayıs 1886‘da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago‘da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 1889`da toplanan İkinci Enternasyonal‘de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü ” olarak kutlanmasına karar verildi

 

Türkiye’de İşçi Bayramı ise daha sonraları başlar.  Ancak çok kanlı 1 Mayıs’lar yaşanır bu arada. 1977 yılı asla çıkmaz belleklerden.1977 yılında İstanbul Taksim Meydanı‘nda en geniş katılımlı 1 Mayıs toplantısı düzenlendi. Ancak, devlet, göstericilerin üzerine ateş açtı ve göstericilerden 36’sı, yaralanarak ve üstlerine ateş açılması sonucu çıkan izdihamda ezilerek öldü. Dolayısıyla, 1977 tarihli 1 Mayıs, tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geçti

*

         Türkiye’deki gelişmeleri şöyle özetleyebiliriz.

1911 yılında Selanik’te, tütün, liman ve pamuk işçileri, 1 Mayıs gösterisi düzenleyerek bu günü kutladılar.

1912 yılında İstanbul`da ilk defa 1 Mayıs kutlaması gerçekleşti.

1923 yılında 1 Mayıs günü yasal olarak “İşçi Bayramı” ilan edildi.

1924`te hükümet kitlesel 1 Mayıs kutlamalarını yasakladı.

1925`te çıkan Takrir-i Sükun Yasası, İşçi bayramını kutlamayı yasakladı ve uzun yıllar bu yasak geçerliliğini korudu.

1935 yılında 1 Mayıs`a “Bahar ve Çiçek Bayramı” adı verildi ve ücretsiz tatil günü ilan edildi.

*

İşçiler bu 1 MAYIS’ı Taksim Meydanı’nda kutlamak istemektedirler.

1997 yılında şehit verdikleri 34 arkadaşlarının düştükleri yerlere karanfiller bırakmak ve onları da anmak istemektedirler.

Bundan masum bir istek de olamaz diye düşünüyorum.

Ancak İstanbul yerel yönetimi buna hayır demektedir.

Hükümet de yerel yönetimi desteklemektedir.

*

Buna karşın TÜRK-İŞ, DİSK ve KESK Taksim Anıtı’nda ısrarlı olmaktalar ve bunda kararlı olduklarını da en üst perdeden dillendirmektedirler.

Sonucu bizler de merakla bekliyoruz ama gözlerimiz ve yüreğimiz öncelikle kentimizde olacaktır.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.