WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

Orman Kazaları Masaya Yatırıldı

Bu haber 10 Eylül 2019 - 17:12 'de eklendi ve 5.110 kez görüntülendi.

Son zamanlarda Yenice ormanlarında ölümlü kazalar arttı. 2019 verilerine göre Yenice ormanlarında 8 orman kazasında 5 kişi hayatını kaybederken 3 kişide ağır yaralandı. Orman kazalarının son günlerde artmasına ilişkin Zonguldak orman bölge müdürlüğü Yenice orman işletme müdürlüğü harekete geçti ve Karabük valiliği ile ortaklaşa bir toplantı düzenlendi. Toplantıda orman işletme müdürlüğü bünyesinde alınan tedbirlerin yanı sıra kazaları en aza indirmek için yeni fikirler ve yollar konuşuldu.

Ormancılık Faaliyetleri 6831 Sayılı Orman Kanununun 40. Maddesi uyarınca Orman Köylülerine ve Tarımsal Kalkındırma Kooperatiflerine vahidi fiyat (birim fiyat) usulüyle yaptırılmaktadır.

2013 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanununda 2. maddesi (ç) bendi gereği

“ Çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar” bu kanundan istisna tutulmuştur.

Birim fiyatla yaptırılan kesme, sürütme, taşıma gibi üretim işlerinde, işverenin gözetim ve denetimi altında ve işverene bağlı olmadan kendi nam ve hesaplarına çalışan köylüler ile orman kalkındırma kooperatifi üyeleri için 6331 Sayılı Kanun hükümleri uygulanmamaktadır.

Karabük ilinde Ormancılık Faaliyetlerinde İş Sağlığı,  İşçi Güvenliği ve İş kazalarını önlemek amacıyla belli periyotlarda eğitimler verilmektedir.

Orman İşletme Müdürlükleri  üretim işini alan köylü ve orman kalkındırma kooperatiflerine iş taksimi yapılıp çalışma alanı  teslim edilirken; o alanda çalışacak orman köylülerine iş başı eğitimlerini düzenlemektedir.

Karabük ve Yenice Orman İşletme Müdürlükleri 2012 yılı itibariyle FSC (Forest Stewardship Council) ORMAN YÖNETİM SİSTEMİ sertifikasyonu sürecinde toplam 1600 orman köylüsüne iş Sağlığı ve İşçi Güvenliği konularında eğitimler vermiştir.

Ayrıca Karabük , Safranbolu,  Yenice ve Eskipazar Orman İşletme Müdürlüklerinde 2014 yılında Orman ve Su işleri Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında eş zamanlı AKBO eğitimleri verilmeye başlanmıştır. Bu eğitimler neticesinde 2014-2019 yılları arasında  ilimizde toplam 2108 kişi Ağaç Kesme Ve Boylama Operatörlüğü Sertifikası almaya hak kazanmıştır. 11.11.2018 tarih ve 30592 sayılı Resmi Gazete’de  yayınlanarak belge zorunluluğu getirilen meslekler arasında, Orman Üretim İşçisi ve Orman Yetiştirme ve Bakım İşçisi meslekleri de bulunmaktadır.

İlimizde 2018-2019 yıllarında Mesleki Yeterlilik sınavlarında başarılı olup belge alan toplam 1258 Orman Köylüsü çalışanımız bulunmaktadır.

İlimizde Ormancılık Faaliyetlerinde oluşabilecek iş kazalarını önlemek amacıyla eğitimler verilmeye devam edecektir.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.