WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

tohumlar Safranbolu’da yeşeriyor

Bu haber 31 Ekim 2018 - 11:46 'de eklendi ve 2.406 kez görüntülendi.

Osmanlı saraylarında bahçıvanlık yapan üç kuşak dedelerinin Kastamonu’nun Araç ilçesindeki köyüne gönderdiği domates tohumlarını nesillerdir üreten ailenin Safranbolu Belediyesine teslim ettiği tohumlar hazırlanan özel seralarda yetiştiriliyor.

18 ve 19. yüzyıllarda dedelerinin Osmanlı saraylarında bahçıvanlık yaptığı dönemlerde köyüne gönderdiği domates tohumlarını saklayan ve üreterek yenilerini elde eden ailenin son üyesi, vefatından sonra da üretimin sürdürülebilmesi için belediye bünyesindeki Safranbolu Kültür Eğitim Merkezi (SAKEM) ile irtibata geçti.

Yapılan çalışmanın ardından SAKEM’de kurulan iki serada kendi çekirdeğinden tohumlanabilen domatesler, tamamen doğal şartlarda hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretiliyor.

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Fatih Ürkmezer, yaptığı açıklamada, belediye bünyesinde seralar oluşturduklarını burada ata tohumlarıyla üretim yaptıklarını söyledi.

Bu ürünlerden birinin de domates olduğuna dile getiren Ürkmezer, dedeleri Osmanlı saraylarında bahçıvanlık yapmış bir ailenin getirdiği tohumlarla üretim gerçekleştirdiklerini anlattı.

– “Amacımız bu üretimi daha da geliştirmek”

İki seraları bulunduğunu, bu sayıyı artırmayı planladıklarını ifade eden Ürkmezer, “Biz hem yerel tohumu korumuş, çoğaltmış ve üretmiş oluyoruz hem de burada yetişen ürünleri kendi aş evlerimizde kullanıyoruz. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu bizim hemşehrimiz. Kendisi geldi ve bu seralarımızda inceleme yaptı. Oradaki ürünlerimize ilgi göstermesi de bizim ne kadar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Biz yerli tohumlarla üretmeye devam edeceğiz. Amacımız bu üretimi daha da geliştirmek.” değerlendirmesinde bulundu.

Safranbolu’nun evleri, konakları, tarihi ve kültürüyle öne çıktığını ancak “bağlar” adıyla bir bölgesinin de bulunduğunu ve bunun tarıma ne kadar önem verildiğinin göstergesi olduğunu belirten Ürkmezer, şunları kaydetti:

“Safranbolu bir tarihsel misyon taşıyor. Türkiye’de bir öncü. Korumada, restorasyonda öncü. Biz bu misyonu endemik bitkilerimizle, kendi yerel tohumlarımızla, tarımsal anlamda da devam ettiriyoruz. Osmanlıdan kalma domatesimiz bizim için önemli. Safranbolu Türk-Osmanlı kültürünü bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada yaşatmaya devam edecek.” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.