WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

Safranbolu Devr-i Alem’e Konuk Oldu

Bu haber 21 Ekim 2014 - 16:33 'de eklendi ve 3.207 kez görüntülendi.

dev_i alemSafranbolu Devr-i Alem’e Konuk Oldu

Tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile televizyonlara, dergilere, belgesel filmlerine konu olan Safranbolu, Kültür Bakanlığı Belgesel ve Yayıncı Yetki Belgesi ile hazırlanan Devr-i Alem programına konu oldu.

Araştırmacı – Gazeteci ve Belgesel Yönetmeni İsmail Kahraman’ın hazırladığı Devr-i Alem programına konuk olan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, her yönü ile Safranbolu’yu anlattı.

Hıdırlık Tepesi’nde gerçekleştirilen programda Kahraman’ın sorularını yanıtlayan Aksoy; “Safranbolu yaz aylarında bir delikanlının coşkusu kadar güzeldir. Şehrin içindeki gölgelikler, bahçelikler, evlerin içindeki ahşap doku bizleri serinletir. Sonbaharda hani o hüzün çağına geçmiş olgun insanlar gibi yürüdün mü arkasından tüm hayat akar gider işte Safranbolu böyledir. Kış ayında ise gelinliğini giymiş bir kız kadar güzeldir. Bahar ayında Safranbolu ayrıca bir coşkulanır. Adeta 13-14 yaşındaki bir çocuğun zevkine bürünür” dedi.

Kahraman’ın, Safranbolu’nun kıymetini biliyor muyuz sorusuna ise Aksoy şöyle cevap verdi: “Kesinlikle Safranbolu’nun kıymetini biliyoruz. 1978 yılında burası sit alanı ilan edilmiş. O zamanlardan bu yana korunan şehre sahibiz. Bunun öncesinde de 1960 yılında mimari yapı adeta halk tarafından korunarak benimsenmiştir. Anadolu coğrafyasının her yerinde Safranbolu evlerine benzeyen evler inşa edilmiştir; ama şimdi bakıldığında bu evler yıkılmış ve yerine betonarme evler yapılmış; fakat Safranbolu o tarihten bu yana kendisini korumuş bir yapıya sahiptir. Devlette bunun farkına varmış ve sit alanı uygulaması gerçekleştirilmiş. Yalnız şunu söyleyebilirim, Safranbolu halkı bu şehrin farkında ve asıl korumacılığı kendi içinde benimsemiş bir durumda. Hemen hemen dünyada bu değeri biliyor. Bu konuda da birkaç rakam vermem gerekirse, 2009 yılında göreve başladığım için o tarihte 137 bin konaklama vardı. Şuanda 270 bin konaklama mevcut. Müthiş bir artış söz konusudur. Bizim amacımız bu sayıyı daha da yükseklere çıkartmaktır.”

Bu yıl 15.’si düzenlenen Altın Safran Belgesel Film Festivali’ne de değinen Aksoy; “Altın Safran Belgesel Film Festivali ilk defa ortaya çıkarken kültürel mirası korumacılık sloganını üstlenmiştir. Halkımıza korumacılığı daha iyi nasıl anlatabiliriz, korumacılığı nasıl yaygınlaştırabiliriz ve halkımıza bunu nasıl aşılayabiliriz anlamında ortaya çıkmış. Bu yılda festivalimizin 15.’sini düzenledik. 2009 yılından itibaren de sosyal miras ve korumacılığın yanına alt dallar belirledik. Bu yıl Ustaya Saygıyı vurguladık. Birçok temalar ile bu kültürü korumaya ve yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Biz Belgesel Film Festivali ile Türkiye’deki oskarları vereceğiz. Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde ödül alan bir film o sene Türkiye’de çekilmiş en iyi belgesel filmi olacak. Bunun yanında festivallerimizde yaptığımız etkinlikler ile gelen misafirlerimiz dolu dolu bir festival havasını yaşayacaklar” diye konuştu.

Aksoy, “Son olarak Safranbolu ile ilgili şunları söylemek isterim. Safranbolu, Anadolu’nun bir özetidir. Anadolu insanı kendini tanımak adına bir kez de olsa Safranbolu’yu ziyaret etmelidir. Anadolu’yu, geçmişini tanımak isteyen insanlar öncelikle Safranbolu’yu ziyaret etsinler. Çünkü Anadolu kaybolan bazı değerler halen Safranbolu’da yaşatılıyor. Safranbolu anlatılmaz, yaşanır” dedi.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.