WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

ŞEKER KANYONU’NDA KEŞİF GEZİSİ YAPILDI

Bu haber 24 Nisan 2019 - 12:35 'de eklendi ve 3.633 kez görüntülendi.

Yenice Şeker Kanyonuna yapılması planlanan ve Yenicelilerin tepkisine neden olan HES projesi ile ilgili gelişmeler devam ediyor.

En son mahkeme sürecine taşınan HES projesinde, mahkemede bilirkişinin yerinde keşif yapması kararı çıkmıştı. Keşif için Yenice Şeker Kanyonu’na 9 bilirkişi mahkeme heyeti ile birlikte keşif için geldi.

Şeker Kanyonun da suyun debisini ölçen, toprak ve arazi yapısında incelemelerde bulunan bilirkişi heyeti raporlarını hazırlayıp mahkeme heyetine sunacak. Öte yandan keşif gezisine Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı,  birçok Yeniceli ve sivil toplum örgütleri de eşlik etti.

Keşif sırasında Yenice Platformu Başkanı Mustafa Akay, Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı, köy muhtarları ve Yeniceliler tarafından Şeker Kanyonu’nun ekonomik, turistik ve coğrafik faktörleri mahkeme heyetine anlatıldı.

ÇED RAPORUNDA DEĞİŞİKLİK

Keşifler sırasında açıklamalarda bulunan firma yetkililerinin mahkeme heyetine sunduğu bilgilerin ÇED raporuyla uyuşmaması ise dikkatlerden kaçmadı. ÇED raporunda değişikliklerin yapılması Yenice Platformu avukatlarının da tepkisine neden oldu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Ormancılar Derneği Avukatı Kemal Aybek “ÇED raporunun değiştirilmesinin ret sebebi olduğunu ifade etti.

 

Öte yandan keşif gezisinin iyi geçtiğini ifade eden Kemal Aybek, bilirkişilerin çıkaracağı rapora göre sürecin devam edeceğini ve gerekli çalışmaların yapılacağını beyan etti.

 

“Biz Yenice Halkı Olarak Burada HES Yaptırmayacağız”

Yenice Çevre ve Doğayı Koruma, Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Mustafa Akay ise Keşif gezisinin lehlerine olacağını vurgulayarak sürecin devam edeceğini ifade etti.  Akay “Biz Yenice Halkı olarak burada HES yaptırmayacağız dedi.

 

“20 Yarasa Türünün 4’ü Koruma Altında”

Karabük TEMA İl Temsilcisi Murat Alan bölgenin ekolojik yapısı hakkında bilgiler vererek yapılacak HES’in ekosisteme zarar vereceğine dikkat çekti. Yenice Ormanlarının tropikal ormanlar grubunda olduğunu ifade eden Alan, dünya bitki ve hayvan çeşitliğinin en çok olduğu ormanlardan biri olduğunu söyledi. Şeker Kanyonu bölgesinde 20 tür yarasının olduğunu ve 4’ünün koruma altında olduğunu kaydederek mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

 

“Sistemi Oradan Buradan Dürtmek Doğru Değil”

 

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden emekli olan Prof. Dr. Doğan Kantarcı bölgede incelemelerde bulunarak burada HES’in yapılmasının riskli olduğunu ifade etti. Kantarcı; “Böyle bir ortamda, böyle bir yer de tabiatın tahrip edilmesinin anlamı yok. Buradan eğer elektrik üretecekseniz, bu ürettiğiniz elektrik için yapacağınız masraf bunu karşılamaz.” İfadelerine yer verdi.

Şeker Kanyonu arazisi hakkında teknik biliglerde veren Kantarcı”Dağın içine dağ bunu karşılamaz. Burada bizim friche tabir ettiğimiz çatlaklı ve tabakalı bir yapı var. İncebacak Köyü’nün hemen üstünde bir sürü kaymış, göçmüş arazi parçaları var. Aşağıya indiğiniz de kaymış göçmüş kayalıklar var. Dolayısı ile her hangi bir yapıyı dürttüğünüz zaman kayayı yerinden oynatırsınız. Kanyonun içinde kayalar askıda. Sistemi orasından burasından dürtmek doğru değil. Şeker Kanyonu ekolojik bakımdan hassas bir bölge. Çok zengin, çok  verimli ama dürttüğünüz vakit dağ yerinden kaymaya başlar.” Dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.