WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

TEKNOFEST’te KBÜ stantlarına yoğun ilgi

Bu haber 04 Eylül 2023 - 12:52 'de eklendi ve 2.233 kez görüntülendi.

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te Karabük Üniversitesi stantları yoğun ilgi görüyor.

Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye’nin üç büyük şehrinde gerçekleştirilmesi planlanan ve ilk kez Ankara’da düzenlenen dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST 2023, 30 Ağustos’ta kapılarını açtı.

3 Eylül’e kadar Ankara Etimesgut Havalimanında devam edecek olan TEKNOFEST Girişim Yarışması, Eğitim Teknolojileri, Sağlık ve İyi Yaşam Teknolojileri, Ulaşım ve Mobilite Teknolojileri, Tarım Teknolojileri, Haberleşme ve İletişim Teknolojileri, Turizm Teknolojileri, Çevre, Enerji ve İklim Teknolojileri, Uzay, Havacılık ve Savunma Teknolojileri, Afet Yönetim Teknolojileri ve Engelsiz Yaşam Teknolojileri olmak üzere 10 temada gerçekleşiyor.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde yürütülen TEKNOFEST’te, Karabük Üniversitesini, Haberleşme ve İletişim Teknolojileri kategorisinde Mehmet Emin Çil, Osman Yusuf Ersöz, Mehmet Kutluhan Önsöz, Mert Ercan Kahriman, Eray Gülnar’dan oluşan PhotonX takımı ile Afet Yönetim Teknolojileri kategorisinde Celalettin Aydemir, Ayşe Hümeyra Cengiz, Ümran Aygür ve Eyüp Kaya’dan oluşan Owline takımı temsil ediyor.

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ STANTLARI YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Teknoloji meraklısı vatandaşların yoğun ilgisinin yanı sıra özel ve kamu kurumlarının temsilcileri tarafından da ziyaret edilen Karabük Üniversitesi standında katılımcılar, Karabük Üniversitesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, “Burada olmak bizim için çok gurur verici. TEKNOFEST’te iki takımımız ile temsil ediliyoruz. Bugün yarışmalar var, dereceler bekliyoruz. Derece almasalar bile burada olmaları bizim için çok önemli. Burada bizi temsil eden öğrenciler ile Üniversitemizde eğitim gören öğrencilerimizi bir araya getirdik. Yaptıkları projeyi anlattılar. Buraya gelen öğrencilerimize örnek olsun istedik. Çünkü geriden onlar geliyor. Özellikle bu öğrencilerimizi buraya arkadaşlarını ve yaptıkları çalışmalarını görsünler, önümüzdeki yıllarda arkası gelsin daha fazla proje ile buralara katılalım daha büyük fikirler ortaya çıksın diye getirdik. Ben öğrencilerimize özellikle Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın başarı dileklerini, desteklerini, motivasyonunu getirdim. Bunu özellikle iletmemi istedi. Başarılar diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Owline takımının projesine ilişkin olarak, “Afet yönetimi çok önemli bir husus. Özellikle ülkemiz için çok önemli. Afet bilgi sistemleri her geçen gün daha da önem kazanıyor. Depremlerde iletişim büyük bir problem. 1999 depreminde de yaşamıştık, geçtiğimiz şubat ayında da yakından gördük ki iletişim durduğu zaman her şey duruyor. Sağlıklı iletişim sağlamak çok önemli. Gençler projelerini anlattılar, ben uzun vadede onlar için çok kıymetli olacağını, iyi bir referans olacağını düşünüyorum çünkü önerdikleri sistem çok orijinal. Bu seviyede böyle bir proje önerisi enderdir. Bu tür bir çalışma mezuniyet sonrası çok kapıyı açacaktır” diye konuştu.

Karabük Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, PhotonX takımına ilişkin ise “Bir başka orijinal konu ile birlikteyiz. Hakikaten orijinal konular var. Ben bu ekibimizden yarışmada derece alacağına inanıyorum. Favori ekiplerimizden birisi. Tahir Güneşer hocamın danışmanlığı ve liderliğinde güzel işler çıkartacaklarına inanıyorum. Burada olmaları bizim için gurur verici. Bu çalışmalar onlara her zaman bir kapı açacak. Ben ekibimize Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın desteklerini ve başarı dileklerini iletiyorum. Her şekilde sizi destekleyeceklerini ilettiler. Başarılar diliyoruz” dedi.

Owline takımından Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Eyüp Kaya, projeleri hakkında bilgi vererek, “Bizler Afet Haberleşmesi alanında çalışıyoruz. Depremlerde GSM altyapısı çöktüğünde ona alternatif bir haberleşme sistemi geliştiriyoruz. 6 Şubat depreminde bu sorun yaşandığında bizim aklımıza böyle bir fikir geldi ve bu proje geliştirmeye başladık. Daha önce Bursa Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği yarışmada birinci olduk. Şu anda burada yine derece bekliyoruz. Projemizi geliştirmeye ve tanıtmaya devam ediyoruz. Bizler geliştirdiğimiz Wİ-Fİ modellerini şehirlere yerleştirerek insanların afet anında bu modüller üzerinden haberleşmelerini sağlıyoruz. Bütün telefonlarda Wİ-Fİ özelliği olduğu için herkes bunu rahatlıkla kullanabiliyor. Sistemimiz GSM altyapısından ve elektrik şebekesinden tamamen bağımsız olarak çalışmakta. Enerjisini güneş paneli ve dahili bataryalar ile karşılıyor. İnternet ihtiyacını da uydu interneti ile sağlıyor” dedi.

PhotonX takımından Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencisi Osman Yusuf Ersöz, “TEKNOFET’e Photon X takımı olarak katılıyoruz. Bizim burada yaptığımız Wİ-Fİ teknolojisini Lİ-Fİ teknolojisine taşımak. Lİ-Fİ teknolojisi dediğimiz şey aslında ışıkla haberleşme sağlıyoruz. Bunu yapma sebebimiz bin kat daha hızlı iletişim sağlamak. Bunun dışında daha güvenilir bir iletişim sağlamak istiyoruz. Lİ-Fİ ye özel bir çip tasarımı yapmak istiyoruz. Bunu da TÜBİTAK ile yardımlaşarak yapmak istiyoruz” diye konuştu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.