WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

Yarım Asırlık Lokomotif Karabük Üniversitesi’nde

Bu haber 04 Aralık 2013 - 12:38 'de eklendi ve 2.580 kez görüntülendi.

loko_motif

Yarım Asır Hizmet Veren Buharlı Lokomotif Karabük Üniversitesi’nde Yerini Aldı

 

 

 

TCDD Karabük Gar Deposu’nda bulunan ve restore edilip eğitim amaçlı kullanılmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nden devir alınan 56378 loko nolu Amerika Birleşik Devletleri’nde Wulcaniron Works Wikes-Barre fabrikasında üretilen ve Ülkemizde 1948 yılında hizmete başlayarak 39 yıl hizmet verdikten sonra 1987’de hizmet dışı kalan buharlı lokomotif, Türkiye’nin ilk Demir Çelik Enstitüsü ile Raylı Sistemler Mühendisliği bölümü bünyesinde bulunduran Karabük Üniversitesi Demir Çelik Kampüsü’ne getirildi.

 

TCDD Malzeme Dairesi Başkanlığı ile Karabük Üniversitesi arasında imzalanan protokolle 101,9 tonluk lokomotif ve 32,66 tonluk tender (kömür kazanı) ile devredilen buharlı lokomotif, Karabük Üniversitesi’nde Demir Çelik Enstitüsü ile Ay Yıldızlı Stadyumun arasında oluşturulan alana yerleştirildi.

 

Hurda bir vaziyette getirilen ve restore edilecek olan buharlı lokomotif restorasyon çalışmaları bittikten sonra Karabük Üniversitesi’nin en nadide parçası haline gelecek.

 

 

 

Karabük Üniversitesi’nin Raylı Sistemler Vadisi olma yolunda çalışmalarını hızla sürdürdüğünü ve bunun yanında bu yolda hizmet vermiş ve bugünler bizleri taşıyan eserlerine de sahip çıktığını belirten Karabük Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal; “İlklerin Üniversitesi Karabük Üniversitesi’nde bir ilki daha yaşamanın sevinci içerisindeyiz. TCDD Karabük Gar Deposu’nda bulunan ve 48 yıl gibi bir zaman ülkemize hizmet etmiş olan buharlı lokomotifi tenderi ile birlikte üniversitemize, en önemlisi sorunsuz bir şekilde taşıdık. Bir dönemin en önemli ulaşım ve taşıma aracı olan lokomotifler çocuk ve torunlarının, yılda 1–2 kez kendilerini ziyaret etmesini hasretle bekleyen yaşlı insanlar gibi hatırlanmayı beklemektedir. Biz Karabük Üniversiteliler tarihe tanıklık etmiş lokomotifin  hatırlanacak bir anı olarak kalmasını değil, geçmişle gelecek arasında bir köprü vazifesi görmesini amaçlamaktayız. Geçmişe olan saygının gereği de bu lokomotifi ihya edip öğrencilerimize hizmete sunmaktır. Planlamasını daha önceden yaptığımız için arkadaşlarımız hemen restore işlemlerine başladılar. Restore işlemi tamamlandığında tarihimiz üniversitemizde yeniden hayat bulacak. Lokomotifin devredilmesinde katkısı olan TCDD Genel Müdürü Sayın Süleyman Karaman’a, lokomotifin TCDD Karabük Gar’ından alınarak üniversitemize nakledilmesini sağlayan TCDD Karabük Gar, Yapı Merkezi Yapıray Demiryolu İnşaat Sistemleri Sanayi Ve Ticaret A.Ş. ve Kavsaoğlu Vinç çalışanlarına şükranlarımı arz ediyorum.” dedi.[jwplayer mediaid=”7185″]

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

1 ADET YORUM YAPILDI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
sedat akay06 Aralık 2013 / 11:58Cevapla

çok sevindim yurt dışında bunlar çok değerli turizme açıp ilgisini çekiyor üniversite bunları değerlendirir emeği gecenlere teşekkürler demir çelik fabrikasında çok vardı bir kısmını hurdalıktan kurtarmıştım herhalde şimdi hepsi inşaat demiri veye ray olmuştur