WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

SAFRANDA FARKLI ÜRETİM TEKNİKLERİ DENENİYOR

Bu haber 28 Eylül 2017 - 13:01 'de eklendi ve 4.461 kez görüntülendi.

Safranbolu’ya adını veren “Safran” çok eski çağlardan beri çiçek tepecikleri, baharat ve gıda boyası olarak kullanılan soğanlı bir bitkidir.

Günümüzde en çok safran üretilen ülkelerin başında İspanya, Fransa, Sicilya, İtalya, İran ve Keşmir gelir. 19.yy  ortalarında Osmanlı Devletinden Yurt dışına satılan safranın önemli bir bölümü Safranbolu’da üretilmiştir. Sarı boya hammaddesinin  elde edildiği safran sentetik boyalar üretilinceye kadar eczacılık ve boya sanayiinde kullanılıyordu. Kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarıya boyayabilecek kadar  kuvvetli bir boyama özelliğine sahip olan safran, halen Safranbolu ilçemizde üretilmeye devam etmektedir.

Safran yetiştiriciliğinde en temel sorunlarından biri yabancı ot kontrolüdür. Bu amaçla safran yetiştiriciliğinde yabancı ot ile etkin bir şekilde mücadele yapabilmek için farklı yetiştirme ortamlarının yabancı ot miktarına etkilerini tespit etmek amacıyla bütçesi Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi projesinden karşılanan demonstrasyon çalışmasına start verilmiştir.

Bu amaçla Safranbolu İlçemiz Yazı köy sınırlarında çiftçi Recep KARTAL’a ait 120 m² lik alanda 4 farklı yetiştirme ortamının yabancı ot gelişimine etkilerini gözlemlemek amacıyla 2 tekerrürlü deneme parselleri oluşturulmuştur.

İl Müdürlüğü teknik personellerimizin haftasonu da dâhil olmak üzere bizzat çalışarak katıldığı safran deneme demonstrasyon çalışması, çiftçi Recep KARTAL ile İl-İlçe Müdürlükleri tarafından takip edilerek projenin amacına ulaşması hedeflenmektedir.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.