WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

29 Ekim, 30 Ekim’in rövanşıdır… Yaşasın Cumhuriyet…!

Bu haber 29 Ekim 2020 - 18:44 'de eklendi ve 5.845 kez görüntülendi.

Türk Milleti olarak, bugün en önemli milli bayramımız olan Cumhuriyet Bayramımızı kutladık. Dünyadaki en güzel yönetim şekli olan Cumhuriyet, 97 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk milleti ile verdiği ulusal Kurtuluş Savaşı’nı kazandıktan sona, 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’ni ilan etti.
30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesi ile başta İstanbul olmak üzere, Anadolu’nun birçok yeri düşman işgaline uğramıştı. O kahredici, mütarekede birbirinde acımasız maddeler yer alıyordu. Şimdi, bu kahredici maddeleri hatırlayalım.
1)- Çanakkale ve İstanbul boğazlarının açılması, Karadeniz istihkamlarının itilaf devletleri tarafından işgali sağlanacaktır.
2)- Osmanlı sularındaki bütün mayın tarlalarının, torpido ve kovan mevzilerinin yerleri gösterilecek ve bunları taramak ve kaldırmak için yardım edilecek.
3)- Karadeniz’de ki mayınlar hakkında bilgi verilecektir.
4)- İtilaf devletlerinin bütün esirleri ile Ermeni esirlerinin kayıtsız-şartsız İstanbul’da İtilaf devletlerine teslim edilecektir.
5)- Hudutların korunması ve iç asayişin temini dışında Osmanlı ordusu derhal terhis edilecektir.
6)- Osmanlı harp gemileri teslim olup, gösterilecek Osmanlı limanlarında İtilaf devletleri tarafından gözaltında tutulacaktır.
7)- İtilaf devletleri güvenliklerini tehdit edecek bir durum ortaya çıkarsa, herhangi bir stratejik noktayı işgal edebileceklerdir.
8)- Osmanlı demiryollarından itilaf devletleri istifa edecek ve Osmanlı ticaret gemileri onların hizmetinde bulunacaktır.
9)- İtilaf devletleri Osmanlı tersane ve limanlarındaki vasıtalardan istifade edeceklerdir.
10)- Toros tünelleri İtilaf devletleri tarafından işgal edilecektir.
11)- İran içlerinde ve Kafkasya’da bulunan Osmanlı kuvvetleri işgal ettikleri yerlerden geri çekileceklerdir.
12)- Hükümet haberleşmesi dışında telsiz telgraf ve kabloların denetimi İtilaf devletlerine geçecektir.
13)- Askeri ticari ve denizle ilgili madde ve malzemelerin tahribi önlenecektir.
14)- İtilaf devletleri kömür, mazot ve yağ maddelerini Türkiye’den temin edeceklerdir. (bu maddelerden hiçbiri ihraç edilemeyecektir.)
15)- Bütün demiryolları halkın kullanımına açık olmak kaydıyla, itilaf devletlerinin zabıtası tarafından kontrol altına alınacaktır.
16)- Hicaz, Asir, Yemen, Suriye ve Irakta’ki kuvvetler en yakın itilaf devletleri kumandanlarına teslim olacaktır.
17)- Trablus ve Bingazi’deki Osmanlı subayları en yakın İtalyan garnizonuna teslim olacaktır.
18)- Trablus ve Bingazi’de Osmanlı işgali altında bulunan limanlar İtalyanlara teslim edilecektir.
19)- Denizci, asker ve sivil tüm Almanların ve Avusturyalıların bir ay içinde Türk ülkelerinden çıkartılması; uzak bölgelerdekilerin de olanaklı en erken tarihte çıkarılması.
20)- Gerek askeri gerekse tesliminde gerekse Osmanlı ordusunun terhisinde ve gerekse nakil vasıtalarının İtilaf devletlerine teslimine dair verilecek herhangi bir karar derhal yerine getirilecektir.
21)- İtilaf devletleri adına bir üye, Donatım (iaşe) kontrolünde çalışacak bu devletlerin ihtiyaçlarını temin edecek ve isteyeceği her bilgi kendisine derhal verilecektir.
22)- Osmanlı harp esirleri İtilaf devletlerinin elinde tutulacağı, askerlik hizmeti yapabilecek kişilerin dışındakilerin serbest bırakılması fikrinin salıverilmesinin düşüneleceği.
23)- Osmanlı hükümeti, merkezi devletlerle bütün ilişkilerini kesecektir.
24)- Altı vilayet (vilayeti sitte) adı verilen yerlerde bir karışıklık olursa, bu vilayetlerden herhangi birini İtilaf devletleri işgal edebileceklerdir.
25)- Müttefiklerle Osmanlı devleti arasındaki savaş, 1918 yılı Ekim ayının 31 Perşembe günü mahalli saat ile öğlen zamanı sona erecektir.
30 EKİM 1918’İN RÖVANŞI, 29 EKİM TÜRKİYE CUMHuRİYETİ’DİR…
Mondros Mütarekesi’ne dayanarak, işgal devletleri aynı yılın Kasım ayından itibaren başta İstanbul olmak üzere, Anadolu’da bir çok bölgemizi işgal etti. Bu işgale karşı, büyük Önder Mustafa Kemal öncülüğünde, 4 yıl 364 gün süren mücadele sonunda, milli Kurtuluş Savaşı kazanılmış, ülkemizi işgal eden 7 düvele karşı zafer elde edilmiş ve 29 Ekim 1923’de TÜRKİYE CUMHURİYETİ ilan edilmiştir.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan hepimizin ve yurt dışındaki Türklerin ortak milli bayramıdır. En büyük milli bayramımızdır.
Cumhuriyet ilan edildiğinde, Safranbolu’ya bağlı 13 hanelik bir köy olan, Cumhuriyet’in ilk ağır sanayisi olan Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nın kurulacağı yer olarak bu 13 haneli köyün seçilmesi ile yıllar içinde, Bucak, ilçe ve il haline gelen ve günümüzde 250 bin nüfusa ulaşan Cumhuriyet Kenti Karabük’te yaşayan hemşehrilerimiz başta olmak üzere, yüce Türk milletinin Cumhuriyet bayramlarını kutluyorum. Yaşasın Cumhuriyet…! Ne Mutlu Türküm Diyene…!

Mehmet Çetinkaya
Mehmet Çetinkayamehmet@brtv.com.tr
Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu mezunudur. Gazeteciliğe Karabük'te Batı Karadeniz Ekspres Gazetesi'nde başlamıştır. 29 Mart 1996 tarihinde BRTV ile televizyon ve radyo yayıncılığına sektörüne girdi. 18 yıla yakın karasal yayıncılığın ardından; BRTV yayınları günümüzde milli uydumuz Türksat'ın kapsama alanındaki 70 dolayında ülkeden izlenmektedir. BRTV bölgemizin Dünya ya açılan penceresi olarak bilinirken, Mehmet Çetinkaya'da çeyrek asırdan bu yana Dünyayı gezmekte ve gittiği ülkeler ile ilgili yayınladığı gezi notları ile tanınmaktadır. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.