WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

SAFRANBOLU MEZARLIĞI VE “LAHİT” YENİDEN GÜNDEMDE…

Bu haber 06 Mart 2024 - 15:09 'de eklendi ve 10.283 kez görüntülendi.

Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç Safranbolu’nun tarihi mezarlığında yıllar önce yaşanan, gizemli “Lahit” olayını yeniden gündeme getirdi. Keskinkılıç, hem BRTV’de hem de Karabük basınının çeşitli mecralarında Safranbolu mezarlığında yaşanan olayları gündeme getirirken, uzun yıllardan bu yana cenaze def’in işini yapan ve bu konuda deneyim sahibi kazanmış ailenin, bir süreliğine neden mezarlıktan uzaklaştırıldığını sordu.

Karabük Milletvekilimiz Ali Keskinkılıç’ın bu konuyu yerel seçimler öncesinde gündeme getirmesinde yadırganacak bir şey yok. Ama, yadırganacak şeyleri yazalım kamuoyu da aydınlanmış olsun.

Safranbolu Belediye yönetimi, yarım asırdan bu yana def’in işlerini hiçbir soruna, skandala meydan vermeden yapan Şen ailesini, “cenaze def’in ihalesi” adı altında neden bir süreliğine mezarlıktan çıkarıldı? Bana kimse, “ihaleyi kazanan firma Şen ailesinden daha ucuza mezar kazarız” diye düşük fiyat teklifi verdi demesin. O zaman, “Tilki’ye sormuşlar seni kümese bekçi yapalım, kaç para istersin? Tilki “Para istemem hayrına yaparım” fıkrası aklıma gelir. Yaklaşık bir ay sonra, kaçak kazı işi bittikten sonra Şen ailesine neden tekrar bu görev verildi. Bu soruların muhatabı mevcut Belediye yönetimidir.

Peki, bu konuyu gündeme getiren AK Parti Milletvekili Ali Keskinkılıç’ın o dönemdeki partisinin milletvekilleri Safranbolu mezarlığında günlerce süren skandal ile ilgili neden sessiz kaldılar. O dönemin Karabük Valisi, Safranbolu Kaymakamı sanki Safranbolu mezarlığında hiçbir olay olmamış gibi tutum sergilediler. Peki, AK Parti’nin Safranbolu Belediye Meclis üyeleri bu konu ile ilgili olarak Belediye Meclisi toplantılarında tek bir kelime neden etmediler. Neden, bir soru önergesi vererek “mezarlığımızda neler oluyor?” diye sormadılar.

O günlerde, görevini yapmaya çalışan bir tek kuruluş vardı, o da merkezi Safranbolu’da bulunan “Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü”dür. Bu müdürlük, “Safranbolu mezarlığında kaçak kazı yapıldı” diye çırpındı, adli mercilere suç duyurusunda bulundu ama maalesef sonuç alamadı. Kaçak kazı yapıldığı, koruma kurulu tarafından belirtilen yerin üzeri, bir branda ile kapatılarak 6 ay dolayında Kastamonu Müze Müdürlüğü’nden gelecek ekipleri bekledi. Safranbolu’ya uzaklığı 110 km. ve sadece 1 saat olan Kastamonu’nun Müze Müdürlüğü yetkilileri 6 ay sonra lütfedip geldiler ve kaçak kazı alanında inceleme yaptılar. Ondan da bir sonuç çıkmadı.

Biz o dönemde de yazdık, şimdi de yazıyoruz. Safranbolu tarihi mezarlığında, 50 yıldan bu yana cenaze def’in işlerini yapan “Şen ailesi” bir süreliğine mezarlıktaki işlerinden el çektirildi ve bu süre içinde kaçak kazı olayı patlak verdi. “Lahit” olayı ise, Safranbolu Belediye’sinin cenaze def’in ihalesine girip, ihaleyi kazanan şirketin yetkilisi hanımefendinin bizzat bize göndermiş olduğu ve bunu istediğin yerde yayınla dediği ses kaydı ile ortaya çıktı. Bu ses kaydında, bizim haberlerimizden duyulan rahatsızlık dile getirilirken “Sana bu haberleri nasıl yediriyorum, nasıl yediriyorum sende izle gör” şeklinde bir tehdit ve hemen ardından da “Ben bu lahitin bulunduğu günü hepsi bende delilli ispatlı hepsini Belediyeye gönderdim.” demiştir. Biz bu ses kaydını, o günlerde BRTV’de yayınladık.

Ne diyor, o günlerde Safranbolu’da cenaze def’in ihalesini kazanan ve Safranbolu mezarlığında faaliyetlerine başlayan firmanın yetkilisi “Ben bu lahitin bulunduğu günü hepsi bende delilli ispatlı hepsini Belediyeye gönderdim.”

Bu kadar, açık ve somut bir ses kaydı varken, o günün AK Parti Karabük milletvekilleri dostlarımız, Safranbolu Belediye Meclis üyeleri en küçük bir ses neden çıkarmamışlar ya da çıkaramamışlardır. Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, ısrarla Safranbolu tarihi mezarlığında kaçak kazı olduğunu yazılı raporlar ile ilgili makamlara sunarken, iktidar partisinin Karabük il ve Safranbolu ilçemizdeki  unsurları, hatta belediye meclis üyeleri neden sessiz kalmışlardır? Bu soruların cevaplarını da kamuoyuna mutlaka verilmelidir.

Karabük Milletvekilimiz Ali Keskinkılıç bu önemli konuyu yerel seçim öncesinde gündeme getirmek ile aslında önemli bir adım atmıştır. Bu tür olaylar, geçte olsa detayları ile araştırılabilir, soruşturulabilir. Kaçak kazı yapıldığı Korumu Kurulu tarafından yazılı raporlar ile belirtilen yerin üzeri şu anda tamamen kapatılmış, üzerinde çoktan çimenler yeşermiştir. Ancak, o yer bellidir. İktidar partisinin milletvekili bu konuyu gündeme getirmişken, aslında yapılması gereken bu konu ile ilgili yeniden bir idari hatta adli soruşturma yapılabilir. Böyle olursa, Safranbolu’da yaşayan insanların kafalarındaki “Acaba mezarlığımız soyuldu mu? Acaba, tarihi mezarlığımızdan lahit çalındı mı?” şeklindeki sorular da giderilmiş olur.

Konuyu yakından takip eden bölgenin deneyimli bir gazetecisi olarak, Safranbolu tarihi mezarlığında yaşanan kaçak kazı olayının boyutlarının Safranbolu Belediye yönetimini de, Safranbolu ve Karabük’teki ilgili ve ilgisizlerin boylarını aştığı kanaatindeyim. Safranbolu tarihi aile mezarlığında cenaze def’in işlerini 50 yıldan bu yana yapan aile fertlerini bir ay süreliğine mezarlıktan çıkarmak, o arada kaçak kazı olayının patlak vermesi bize göre çok büyük bir organizasyondur. Yerel seçim atmosferinde de, yerel seçimlerden sonra da tartışılmasında asla bir sakınca yoktur.

Buradan sadece, AK Parti içinde bir kişinin hakkını teslim etmek istiyorum. O dönemin AK Parti Safranbolu ilçe Başkanı Av. Mehmet Sarı kardeşimiz, kaçak kazı olayı ile ilgilenmiştir. Hatta, bir sabah erken saatlerde “mezarlıkta kaçak kazı yapmışlar, polis şu anda olay yerinde araştırma yapıyor abi” diye bizi bilgilendiren de Sevgili Mehmet Sarı kardeşimiz olmuştur. Kaçak kazı ısrarını sürdüren Koruma Kurulu’nun yetkilileri ile bir sabah, kazının yapıldığı alana Mehmet Sarı ile birlikte gittiğimizde gözlerimize inanamamıştık. Kazı yapılan yerin üzeri, toprak ile örtülmeden önce sular altında bırakılmıştı. Hatta, o gün “Bu işin suyu çıktı” başlığı ile yazı yazmıştım. İlgi duyanlar, BRTV’deki arşiv yazılarımdan ve kendi adımı taşıyan(Mehmet Çetinkaya BRTV) arşiv amaçlı youtube sayfamdan bu yazının sesli ve görseline ulaşabilirler. O dönemin, AK Parti ilçe Başkanı Sevgili Mehmet Sarı kardeşimin hakkını teslim etmek amacı ile bu notu da ilave etmek istedim. Dilerim, bu kaçak kazı ile ilgili idari ve adli bir soruşturma yeniden açılır. Bu soruşturmada, “Safranbolu tarihi mezarlığında def’in ihalesini kazanan firmanın Kastamonu’da hangi tarihte faaliyete başladığı ve Safranbolu mezarlığındaki def’in işi dışında herhangi bir iş yapmış mıdır?” sorularının cevapları aranabilir. Bu görev de, yerel seçim öncesinde tarihi Safranbolu mezarlığındaki kaçak kazı ve lahit iddialarını tekrar gündeme getiren Karabük Milletvekilimiz Ali Keskinkılıç tarafından yerine getirilmelidir.

Mehmet Çetinkaya
Mehmet Çetinkayamehmet@brtv.com.tr
Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu mezunudur. Gazeteciliğe Karabük'te Batı Karadeniz Ekspres Gazetesi'nde başlamıştır. 29 Mart 1996 tarihinde BRTV ile televizyon ve radyo yayıncılığına sektörüne girdi. 18 yıla yakın karasal yayıncılığın ardından; BRTV yayınları günümüzde milli uydumuz Türksat'ın kapsama alanındaki 70 dolayında ülkeden izlenmektedir. BRTV bölgemizin Dünya ya açılan penceresi olarak bilinirken, Mehmet Çetinkaya'da çeyrek asırdan bu yana Dünyayı gezmekte ve gittiği ülkeler ile ilgili yayınladığı gezi notları ile tanınmaktadır. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.