WhatsApp Hattı:
Frekans Bilgileri: TÜRKSAT 4A Frekans:12265 Polarizasyon:Vertical(Dikey) Sembol Rate 27500 FEC: 5/6
SON DAKİKA

YARIM ASIRLIK GAZETECİ CAHİT AKMAN’IN ARDINDAN….

Bu haber 30 Kasım 2020 - 19:20 'de eklendi ve 20.104 kez görüntülendi.

Bölgemize gazetecilik alanında önemli hizmetleri olan Cahit Akman’ı geçtiğimiz hafta sonu kaybettik. 1950 doğumlu olan Akman, 1970-2020 arasında yarım asır gazetecilik yaptı. Hürriyet Gazetesi’nin Türk basınının Amiral Gemisi olduğu dönemlerde, uzun yıllar Hürriyet Haber Ajansı (HHA) Zonguldak Büro Şefliği görevinde bulundu.

Karabük ve Bartın’ın Zonguldak’a bağlı olduğu dönemlerde, Alaplı’dan Kurucaşile’ye kadar olan Karaelmas Diyarı büyük Zonguldak’ın çok önemli bir gazetecisiydi. Rahmetli dostum, ağabeyim Cahit Akman’ı 1980’li yıllarda tanıdım. Hürriyet Haber Ajansı Karabük temsilciliğini yaptığım dönemlerde, Karabük Zonguldak’a bağlıydı. 1989 Demir Çelik Grevi başta olmak üzere önemli olaylarda, Cahit Akman Karabük’e gelir birlikte önemli haberleri Hürriyet Gazetesi’ne geçerdik. Son derece pratik, zeki ve haber sezgileri çok kuvvetli bir meslek büyüğümüzdü. Mesleğinde çok başarılıydı. Zonguldak, Karabük ve Bartın illeri ile ilçelerine, Hürriyet Gazetesi’nin temsilciliğini yaptığı dönemlerde çok emekleri olmuştu.

Geçtiğimiz yıl kendisini Karabük’e davet ettim. Bir gece Safranbolu’da, bir gece de Yenice’de misafirim oldu. İki gün boyunca geçmişten, günümüze bölge gazeteciliği, eski büyük Zonguldak’ı  ve ülke gündemini konuştuk. Yenice’de bir akşam Mustafa Eren, Mustafa Akay ve Fahri Elieyioğlu ile birlikte çok güzel bir akşam yemeğinde beraber olduk. Karabük’teki iki gününün ardından tekrar Zonguldak’a döndü. Daha sonra hastalıklar yakasını bırakmadı ve geçtiğimiz hafta aramızdan ayrıldı. Alaplı’daki cenaze törenine katılmayı çok arzuladığım halde, malum salgın nedeniyle son yolculuğunda bulunamadım. BRTV’de haberini yaptık. Toprağa verildiği gece, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık dostumuzla sohbet ederken, “Mehmet başkanım vefasızlık had safhaya ulaşmış. Derneğimizin Onur Kurulu üyesi olan, 50 yıllık Gazeteci ağabeyimiz ile ilgili bir tek taziye mesajı bile derneğimize ulaşmadı” sözü beni çok etkiledi. Pazar günü (dün) başta Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz olmak üzere, birçok ilgiliyi arayarak rahmetliyi anlattım. Büyük Zonguldak döneminde, sadece Zonguldak değil, Karabük ve Bartın’a da emekleri olduğunu belirttim. Aradığım yetkililer sağ olsunlar, “Bir taziye yayınlayalım, çok haklısın” dediler.

YEREL BASININ KADERİ BU BİRAZDA…

Türkiye’de gazetecilerin kaderi genelde bu… Hele hele, yerel basında olursanız, yaşarken de, öldükten sonra da kıymetiniz olmaz. Zonguldak ve Bartın’da da kuşkusuz birçok değerli gazeteci büyüğümüzün illerine emekleri geçmiştir. Ama, öldükten sonra unutulup gittiler. Ben Karabük’ten birkaç örnek vermek istiyorum. Rahmetli Kasım Şenol, Karabük basınında bir marka idi. Son olarak, BRTV’yi biz devir aldıktan sonra BRTV Haber Müdürlüğü görevini yaparken rahmetli oldu. Defalarca ilgililere rica ettik. Adını bir yerde yaşatamadık. BRTV içinde biz bir stüdyoya adını verdik. Rahmetli Tuncer Ersözlü ömrünün üçte ikisini, hatta tamamına yakınını Karabük yerel basınına verdi. Babası rahmetli Ali İhsan Ersözlü’den sonra ağabeyi Necmettin Timurçin Ersözlü ile devraldığı bayrağı uzun yıllar taşıdı. Rahmetli olalı yıllar geçti. Adı hiçbir yere verilmedi. Az önce konuştuğum oğlu İhsan Ersözlü, “Bir ara rahmetli babamım yaşadığı Atlıhan Caddesi’nin adının “Tuncer Ersözlü” olacağı söylenmişti ama bir gelişme olmadı” dedi. Yine, rahmetli Mustafa Yanık Gazeteciliğinin yanı sıra, şair, yazardı. BRTV’de tam 17 yıl aralıksız “Günün Yorumu” köşesi ile toplumu aydınlattı. Her akşam, ana haber bültenimizin ardından, ilimizin sorunlarını dile getirdi. Uzun yıllar Gazeteci, şair ve televizyon programları ile Karabük’e hizmet etti. Vefatından sonra, bir çok kez Karabük ve Safranbolu’da bir yere adının verilmesi için ilgililere ricada bulunduk. Ama, henüz bir gelişme olmadı. Haber Merkezimizin girişine adını yazdık, biz kurum içinde adını yaşatmaya çalışıyoruz. Remzi Tüfekçi, Hakkı Bilgücü gibi yine gazetecilik yoluyla topluma hizmet eden dostlarımız da adeta unutuldu gitti. Rahmetli Ferit Doğan Gürel’in yaşadığı evin sokağına, yine rahmetli Muammer Özyurt’un da adı Safranbolu’da bir parka yanılmıyorsam Necdet Aksoy döneminde verilmişti.

Zonguldak henüz 3 ile bölünmemişken, Karabük ve Bartınlı büyük Zonguldak’ta, il merkezinde ve tüm ilçelerinde emekleri olan rahmetli Cahit Akman’a bir kez daha Allah’tan rahmet dilerken, adının Zonguldak merkezde, ya da doğum yeri ve toprağa verildiği yer olan Alaplı’da yaşatılmasını temenni ediyorum. Elbette, başta Tuncer Ersözlü, Mustafa Yanık, Kasım Şenol, Remzi Tüfekçi, Hakkı Bilgücü gibi rahmetli Gazeteci dostlarımızın da Karabük ilimizde adlarının yaşatılması en büyük arzumuz ve dileğimizdir.

 

Mehmet Çetinkaya
Mehmet Çetinkayamehmet@brtv.com.tr
Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu mezunudur. Gazeteciliğe Karabük'te Batı Karadeniz Ekspres Gazetesi'nde başlamıştır. 29 Mart 1996 tarihinde BRTV ile televizyon ve radyo yayıncılığına sektörüne girdi. 18 yıla yakın karasal yayıncılığın ardından; BRTV yayınları günümüzde milli uydumuz Türksat'ın kapsama alanındaki 70 dolayında ülkeden izlenmektedir. BRTV bölgemizin Dünya ya açılan penceresi olarak bilinirken, Mehmet Çetinkaya'da çeyrek asırdan bu yana Dünyayı gezmekte ve gittiği ülkeler ile ilgili yayınladığı gezi notları ile tanınmaktadır. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.